sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Kohdemaatoiveeni -minne ja miksi?

Mun maatoiveet on jonkun verran heitelleet tässä vuosien varrella, ihan järkyttävästi ei kuitenkaan. Ihan alussa meinasina saksan, ranskan tai italian kielistä maata. Jossakin vaiheessa olin varma että haluan joko Québeciin tai Italiaan. Québec on kyllä jäänyt ainoaksi vakavaksi toiveekseni Euroopan ulkopuolella. Tää vanha manner vaan tuntuu niin mun omalta ja rakastan kaupunkeja, kieliä ja ylipäätään eurooppalaisia kulttuureita ja maita. Joskus olen miettinyt että Eurooppa on kyllä aika lähellä ja että pitäiskö repästä kunnolla, mutta turhahan sitä on lähteä merta pidemmäs kalaan, kun kerran ainoa syy olisi välimatka. Kyllä täältäkin löytyy kulttuurieroja ja eksotiikkaa. Rehellisesti, kumpi teistä tuntuu erilaisemmalta Suomeen verrattuna, USA vai Bosnia ja Hertsegovina? Mutta kyllä siis ymmärrän hyvin myös niitä jotka kauemmaksi haluavat koska Eurooppa tuntuu liian "tylsältä".

Aina olen ollut varma yhdestä asiasta: ei englannin kieliseen maahan. Siispä Pohjois-Amerikkaan (paitsi se Québec) tai Ausseihin ei ole mitään hinkua koskaan ollut. Jos kuitenkin englanninkieliseen maahan menisin, niin suuntanani olisi Etelä-Afrikka (Kaikkea pitää miettiä! Olen jopa miettinyt mihin osavaltioon haluaisin Jenkeissä, vaikkei se koskaan suunnitelmissani olekaan ollut).

Lattaritkaan ei kauheasti mua kiinnosta. Lomalla aion kyllä niissä joskus käydä (Ecuador!) mutta ei vaan tunnu omalta paikalta viettää koko vuotta, mitäs sitä selittelemään. Sitäpaitsi espanja tai portugali ei mua kauheasti houkuttele kielinä.

Vähän sama Aasia, se suunta tosin kiinnostaisi hyvinkin paljon, mutta loppupeleissä ei, ei se vaan ole minua varten. Joskus puolitosissani mietin esim. Etelä-Koreaa, Japania, Hong Kongia ja Taiwania, mutta totesin että ihan tyhmäähän se olisi sinne lähteä kun ei oikeasti ole sitä "paloa". Onhan se kaiken lisäksi edullisempaakin jäädä Eurooppaan ja vanhemmatkin sanoivat olevansa iloisia (koska varsinkin äiti on kyllä yks varsinainen ennakkoluuloilija, sen mielestä koko Lattarit on yks aivan äärettömän vaarallinen paikka).

Aika fiilispohjalla olen valintoja tehnyt, ja niitä oli aika vaikea selittää tuohon. Kuulostavat vähän vain heitetyiltä, mutta kyllä oikeasti tätä on mietitty (ainakin vähän) ja ei ollenkaan kaduttu (ainakaan tähän mennessä :D) Jos olisin Rotareiden kautta päässyt minne tahansa, niin olisi suuntana nyt Venäjä. Mutta ei ole kyllä mitään valittamista näistäkään maista ja aivan yhtä onnellisena lähden mihin tahansa. <3

1. Tsekki
Praha, kuva täältä :d

Tshekkiläistä maaseutua, kuva täältä

Tshekkiin aikoinaan ihastuin melko nopeasti. Yksi päivä vaan vaihtariasioita surffaillessani mieleeni nousi joku älynväläys ja kirjoitin Googlen hakukentään "vaihto-oppilas tšekki". Noh, tietoahan ei ihan järisyttävästi löytynyt, ainoastaan kai AFS'n ja Rotaryn kautta on mahdollista päästä tuonne. Tšekissä minua kiehtoo esimerkiksi kahden upean kulttuurin "kohtaaminen". Se on kuin slaavilainen Keski-Eurooppa. Aikoinaanhan tšekki kuului Neuvostoliittoon, ja näistä maista on Tšekki kuulemma nopeiten ja parhaiten päässyt takaisin jaloilleen.

Myös kieli on tosi mielenkiintoinen! Sehän siis vilisee konsonantteja ja mahdollista jopa muodostaa lause pelkistä konsonanteista (tosin melko väkinäinen mutta silti)! Kirjoitus näyttää todella monimutkaiselta, aksentteja on suunnilleen joka sanassa, esimerkiksi sana těžiště (painopiste) on tosi hassun näköinen! Vähän olen tšekkiä opiskellut, esimerkiksi juurikin aakkoset/kirjoitusjärjestelmä, itsensä esittelyä, toivotuksia sekä ihan perus kielioppia.
2. Unkari
Budapest, kuva täältä

Unkarilaista maaseutua ja Balatonjärvi(?), kuva täältä
Täytyy kyllä sanoa, että Unkarin valitessani oli päällimäisenä mielessä kieli. Sen lisäksi että se on tosi kivan kuuloista, se on myös suomen etäsukukieli ja olisi todella mielenkiintoista oppia sitä ja sitten aina välillä löytää erilaisia pieniä yhtäläisyyksiä. Tällä hetkellä osaan kaksi sanaa: szia (moi) ja elfelejtett (unohdettu).

Kyllähän syitä oli toki muitakin, esimerkiksi Itä-Eurooppa -intoni nyt on tietty yksi tekijä, vaikkei Unkari slaavilainen maa olekaan. Sitten tuohon kieleen liittyvä (aivan huuhaa harhaluulo) että oltaisiin vähän niinkuin sukulaiskansat on tosi mielenkiintoinen. Tiedän ettei se ole totta, mutta voihan sitä aina leikkiä :D Ja unkarilaiset ovat kuulemma kanssa tietoisia asiasta (tai siis ainakin tuohon sukulaisuuteen asti) ja usein pitävätkin suomalaisista ja ovat kiinnostuneita kielestä ja kulttuurista (ja tunnen myös muutamia Suomi-hulluja unkarilaisia. Tosin myös esim. tshekkiläisiä, kiinalaisia, japanilaisia, saksalaisia etc. Mutta silti.)

3. Italia
Rooma, kuva täältä

Toscanalaista kauneutta <3 kuva täältä
Tarvitseeko tätä edes selittää? Rakastan Italiaa, niitä kaupunkeja ja kyliä, ruokaa, kulttuureja, kieltä, maaseutua, ihmisiä, lähes kaikkea! Okei, Italiahan on vähän eri sarjaa kuin muut vaihtoehtoni, mutta en oikein tiedä mitä tähän pitäisi sanoa. Tuntuu vaan tosi upeelta maalta ja rakastan <3 Italia on niitä ihan esimmäisiä maavaihtoehtojani vuosien takaa ja ainoa joka on ollu mukana aina.

4. Itävalta
Wien (vähän huonolaatuinen kuva... ), kuva täältä.

Alpit, kuva täältä
Itävalta on kyllä kans vähän semmon maa että rakastanrakastanrakastan. Alpit, Wien, pikku vuoristokylät, kakut ja leivonnaiset, kulttuuri, saksan kieli ja se aksentti <3 Saksahan on siis ainoa kieli, jota olen varsinaisesti opiskellut, kasilta lähtien ja lähdön ikaan sitten 2 vuotta. Wien on kyllä jo piiiitkään ollut suosikkitoivematkakohteeni. Ei tähänkään mitään järkevää lisättävää.

En nyt oiken tiedä että onko noi kuvat nyt kauheen hyviä ja edustavia, mutta ite tykkään niistä ja saavat kelvata. Ää, vaikee oottaa niitä maatietoja! Haluun jo tietää mun maan ni voin alkaa valmistautuu esim. kielenopiskelun merkeissä. Mut onneks Rotary tekee lopullisen päätöksen mun puolesta, en ikinä pystyisi valita vain yhtä! Neljäkin teki tiukkaa, nyt jäi Belgia, Kroatia ja Sveitsi listan ulkopuolelle.

2 kommenttia:

  1. Ja taky mluvím česky! Studoval jsem čestina v univerzita Tampere. Ihana että joku muukin tykkää Tsekistä ja Unkarista. <3 Pakko tosin korjata, että Tsekki ei ole koskaan ollut osa Neuvostoliittoa! Osa Varsovan liittoa eli kommunistinen valtio kyllä ja Neukkulan valvovan silmän alla ja etupiirissä, mutta kuitenkin itsenäinen valtio toisin kuin esim. Viro, joka pakkoliitettiin Neukkulaan tokassa maailmansodassa.

    VastaaPoista
  2. ((Näh, en näköjään vieläkään osaa vieläkään käyttää tätä Bloggeria kunnolla. En nyt siis oo varma että vastasiko tämä kun tuon "Vastaa" -kohdan kautta yritin kirjoitella. Kun missään ei lue että olisin vastannut D: Nojoo, suunnilleen sama uudestaan, varmuuden vuoksi.))

    Jee, meitä ei kyllä ihan älyttömästi ole! <3
    Oho, mun hissan osaaminen nyt on mitä on :D Kiitti korjauksesta! Aina oppii jotain.


    VastaaPoista