maanantai 24. helmikuuta 2014

Fiiliksiä Unkarista

Vieläkään en ole saanut aikaiseksi ladata kaikkia Barcelonan kuvia kolmesta eri aparaatista, mutta kuitenkin ajattelin että jotain tekisi mieli kirjoittaa. Unkari nyt tuntui aika luonnolliselta valinnalta aiheeksi.

Maavalintana Unkari ei välttämättä ole se kaikkein luonnollisin. Lähes kaikki kysyvät, että miksi ihmeessä Unkari. En oikeastaan osaa vastata, koska en tiedä. Kuten jo sanoinkin, kaikki maavalintani tein melko fiiliksellä, eikä Unkari ollut poikkeus. Tuonne aikaisempaan postaukseen kirjoittelinkin vähän kaikista maavaihtoehdoista ja syistä, miksi suljin pois esim. molemmat Amerikat maavaihtoehdoistani.

En voi väittää, ettei kieli olisi ollut ehkä päällimmäisenä mielessä Unkaria valitessa, koska ensinnäkin rakastan unkaria ja sitä miltä se kuulostaa vaikkei se välttämättä se kaikista yleisin (=hyödyllisin) kieli olekaan (mikä kyllä on juurikin yksi syy Unkarin valintaan -halusin edes vähän harvinaisemman kielen). Se näyttää musta hassulta, aksentteja mielinmäärin ja konsonantteja kasoittain. Mutta nyt kun olen opiskellut ääntämissääntöjä ja tavailen sanoja, olen kyllä saanut huomata, että kyllä oikeasti se on suomalaiselle aika ystävällinen kieli puhua sitten loppujen lopuksi. Konsonantteja ei oikeasti ole kauheita kimppuja keskellä sanoja, vaan esimerkiksi sz äänetään ihan tavallisena ässänä.

Ihan täyttä siansaksaa -toistaiseksi :D Paitsi kaupungit... (Kuva Wikipediasta)

Unkarista maana en tiedä oikeastaan lähes mitään. Mutta se vähä, mitä tiedän, kuulostaa aivan mahtavalta! En välttämättä edes aio kauheasti lueskella Unkarista etukäteen, sillä haluan että tästä tulee todellakin matka tuntemattomaan (ja tätä päätöstä sitten kadun pahimman kulttuurishokin aikana..)  Kuitenkin jos tällä hetkellä nyt pitäisi jotakin heittää Unkarista mikä tulee ekana mieleen.. Niin no, oikeasti tiedän hävettävän vähän siitä maasta. Ehkä ensimmäisenä ne ihanat kaupungit ja kylät, Balatonjärvi, pusta, paprika, tiukahko koulujärjestelmä, Nobel -voittajat ja muut älyköt ja Rubikin kuutio. Historiastakin tulee mieleen jotain sumerilaisista, hunneista, Turkin valloittajista, Itävalta-Unkarin ja Neuvostoliiton ajoista. Mielikuvani unkarilaisista on, että he ovat todella ystävällisiä ja samalla ylpeitä esi-isistään ja historiastaan.

Eiköhän kaikki oo joskus menettäny hermonsa tänkin mahtavan unkarilaisen keksinnön takia? :D Kuva täältä
Unkarilaisia kansallispuvuissa :) Kuva täältä

Puszta, eli Unkarin aro. Kuva täältä
Unkari on myös kai melko Suomi-myönteinen maa, sekä vanhojen sukulaisuuskäsitysten että uudempien kauppasuhteiden takia. Mutta siis, todellakaan en tiedä Unkarista mitään, kaikki tuossa yllä saattaa olla ihan hevonpuppua ja vain minun omaa kuvitelmaani. Saa korjata jos tietää paremmin! En kuvistakaan yhtään tiedä, että kuinka hyvin ne sitten Unkaria kuvaavat. Mutta enköhän mä nyt sitten jotakin sen vuoden aikana opi. :D

Kielen kannalta olen ajatellut valmistautua opiskellen muutamia peruslauseita ja ehkä sitten vähän sanastoa, mutten siitäkään jaksa kauheasti etukäteen stressata, vaikkei unkari mikään helppo kieli olekaan ja kuitenkin aion sitä oppia. Ehkä haen jossain vaiheessa kirjastosta unkarikirjan, jota jo vähän selailinkin. Mutta varsinainen pänttääminen, ei. Ainakaan vielä kun on tässä koulukin hoidettavana.

Debrecenin kukkafestivaaleilta. Kuva täältä
Tällä hetkellä ehkä eniten mietityttää, että miten tulen selviytymään kasvissyöjänä Unkarissa, jonka ruokakulttuurista mulle tulee ensimmäisenä mieleen paprika (nomnom <3) ja liha. Sen verran myönnyin, että kalaa aion (ainakin koittaa) syödä, vaikken oikeastaan ikinä olekaan siitä tykännyt. Koitan vältellä, mutta jos se hostien elämää helpottaa kummasti helpottaa, niin kai se sitten on pakko. Kyllä mä sen verran arvostan että ne ottaa täysin tuntemattoman ihmisen omaan kotiinsa useammaksi kuukaudeksi. Kuten Suomessakin, aion myös Unkarissa itse kokata omia ruokiani mahdollisimman paljon, joten siinä sitten voin tehdä kalatonta.

Gulyás on ilmeisesti suht suosittua Unkarissa... Kuva täältä (myös reseptiä)

...mutta niin on myös fözelék -kasvismuhennos oikeastaan mistä tahansa kasviksista/linsseistä/pavuista. Kuva täältä

Vaikka nyt koitankin pitää mielen täällä Suomessa (varsinkin kun lähtöön on vielä 165 päivää. Lähtöpäivä on muuten varmistunut ja lennot varattu 8.8. Riian kautta) mutta kyllä nyt silti päivittäin tulee mietittyä sitä tulevaa elämää Unkarissa (käsi ylös vaihtarit, kuka ei ole tehnyt näin? :D) Kaikkia pikkuasioita jostain hanoista ja pistorasioista aina perheeseen, kavereihin, kouluun ja harrastuksiin. Ja tottakai tulevaan kotikaupunkiin/kylään! Koko Unkarihan ainakin mun käsityksen mukaan kuuluu piiriin D1911, joten piiritietoa ei tarvitse odotella. Virallinenkin sijoitustieto saattaa venähtää varmaankin helposti kesäkuulle. Kuitenkin yleensä kuulemma joku ensimmäisen perheen jäsen ottaa yhteyttä aikaisemmin, ehkä jo maaliskuussa! Hui! Mutta koitan sitäkin olla ajattelematta liikaa, kyllä se tieto sitten tulee sieltä kun on tullakseen.

Kylä Balatonin rannalla. Kuva täältä
 Aluksi toivoin kovasti pääseväni Budapestiin, eikä se vieläkään pahaa tekisi, mutta voin kyllä sanoa, että kaikki unkarilaiset kylät ja kaupungit on ainakin Googlen perusteella ollut ihania! Ei kyllä yhtään haittaisi mennä vaikkapa Pécsiin, Szegediin, Debreceniin, Győriin tai mihinkään muuhunkaan paikkaan!


Győrin kaupungintalo. Kuva täältä
Toiseksi suurimman kaupungin, Debrecenin, keskustaa. Kuva täältä

Pécsin pääaukio, täältä

Tämäkin Pécsistä ja samalta sivulta. Mä vaan rakastan unkarilaisten kaupunkien arkkitehtuuria!
Muistan kun en vielä tiennyt maata, ja pyörittelin kaikkia maavaihtoehtoja mielessäni. Täytyy kyllä myötää, että eniten ehkä toivoin pääseväni Tshekkiin tai Italiaan ja vähän pelkäsin Unkariin "joutumista". Ajattelin, että olisin pettynyt. No en kyllä todellekaan ole! Siitä hetkestä lähtien, kun sain tietää meneväni Unkariin, en olisi voinut toivoa mitään muuta! Yksi kaverini on kanssa innostunut vaihtoon lähdöstä, ja vähän esittelin hänelle esim. järjestöjä, jonkun verran on kuitenkin tullut tässä vuosien varrella niistäkin luettua.. Siinä kohdemaita selaillessa aloin vanhasta tavasta "vertailemaan" maita ja miettimään ajatuksia kuten "Vou, Brasseissa olisi varmaan ihan mahtavaa!" Ja se on kyllä varmasti ihan totta. Mutta sitten taas muistan että mä ihan oikeasti pääsen Unkariin. Ja en voisi olla onnellisempi!


6 kommenttia:

 1. Ihana postaus, opin paljon uutta Unkarista :)
  Tosi upeeta että lähet noin eksoottiseen paikkaan vaihtoon!
  Vaikka ite oon lähdössä Taiwaniin, joka sekin on "erilainen vaihtomaa", niin toi Unkari on mun mielestä vielä siistimpi ja jännempi! Ja rakastan sun asennettas !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi paljon kiitoksia kommentista, piristi paljon! :)

   Taiwankin kuulostaa ihan törkeen mahtavalta! Muutamia blogeja oon lukenut ja on se kyllä semmonen paikka että pitää joskus päästä käymään ja näkemään itse! Luonto, kaupungit, rakennukset, ihmiset, kulttuuri, ruoka... <3 Oon iloinen sun puolestas että pääset kokemaan Taiwanin :)

   Tsemppiä mandariinikiinan kanssa, helppoa se ei ole mutta varmasti todella hyödyllinen kieli nyt ja varsinkin tulevaisuudessa! Ja ainakin uusi ja erilainen -niinkuin koko Taiwankin.

   Poista
 2. Vaikuttais siltä, että tiedät Unkarista enemmän kuin mä muutama vuosi sitten alkaessani opiskella unkaria :D Sen verran tosin huomautan, että sumerilaisten kanssa Unkarilla ei käsittääkseni nykytiedon valossa oo mitään tekemistä, vaikka kaikkia pseudotieteellisiä teorioita onkin väläytelty (ja väläytellään nykyäänkin...) unkarin kielen juurista sumerissa, Siriuksessa tai milloin missäkin. Me suomalaiset oomme siis kielisukulaisia unkarilaisten kaa, vaikkei geneettistä sukulaisuutta ookaan välillämme sen enempää kuin Euroopan kansojen välillä keskimäärin.

  Suomessa kasvissyöntiin tottuneelle voi Unkari aluks vaikuttaa aika ankeelta, varsinkin jos ei oo mahdollisuuksia kokata itse. Kasvissyöjälle tarjotaan yleensä leivitettyä juustoa, leivitettyä kukkakaalia, leivitettyjä sieniä... ugh. Mut jos sulla on mahdollisuus kokkailuun, niin toreilta löytyy ihania edullisia vihanneksia, ja kotimaisten hedelmien valikoima on Suomeen verrattuna laaja. Ja kohta huomaatkin, että lisäät paprikaa (tuoretta, tahnaa, jauhetta...) melkeen kaikkiin valmistamiisi ruokiin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, okei :D En oo noista meinaanu saada selvää, joskus sitä ollaan niin hunnien jälkeläisiä ja joskus suomiserkkuja ja joskus jotain ihan muuta. Mutta kiitos siis selvennyksestä (ja kommentista ylipäätään)! :D

   Täytyypä alkaa henkisesti varautumaan leivitettyyn kaikkeen :D Toivon kyllä että joskus joku uskaltaisi päästää mut keittiöön hääräilemään, olisi tosi mielenkiintoista kokata unkarilaisilla raaka-aineilla ja oppia tekemään unkarilaista ruokaa :) Paprikaa lisään melkeen kaikkeen jo nyt, hehe.. :D

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Näin jälkeenpäin mietin että mistäköhän mä senkin repäsin :'D Taas tätä mun omaa sanastoa.

   Poista