perjantai 13. kesäkuuta 2014

Sijoitustiedot!!

Eilen sitten vihdoinkin koitti se päivä, että sain ne sijoitustiedot! Reaktio oli suunnilleen sama kuin maatietojenkin kanssa, tälläkertaa sitä pääsivät todistamaan junaa odottavat... :D En edes saanut luettua faceviestiä loppuun, kun luin sanat "we are going to be your first host family" ja pian niiden jälkeen sana BUDAPEST! Ja sitten sekosin.

Mulla on muutama kaupunki Euroopassa, joissa olen vuosia halunnut käydä. Nyt pääsen vuodeksi asumaan yhteen niistä! Vaikea sitä on uskoa, mutta tosiaan ensivuoden tulen siis asumaan Budapestissä! Lisäksi mm. se ihana meksikolainen Sammy, josta mainitsin aiemmassa postauksessa, pääsi sinne! En voi uskoa kuinka onnekkaita me molemmat ollaan!

Tummanvihreä on BudapestJotakin Budapestin katua. Täältä

Vaikka sinänsä onhan Budapest vain yksi kaupunki muiden joukossa, ja muuallakin on varmasti mahtavaa. Mutta on se silti hienoa muuttaa 1,7 miljoonan asukkaan paikkaan, Unkarin pääkaupunkiin! Keskimääräinen asukastiheyskin on 3 314 asukasta/km2, verrattuna Mäntsälän reiluun 35 asukkaaseen/km2.. Ainakaan ekan perheen alueella ei kuitenkaan näytä ainakaan mun silmään mitenkään ahdistavan ahdetulta, vaikka kerrostaloaluetta onkin.

Budapest voidaan jakaa kahteen osaan: Tonava -joen läntiseen ja kumpuiseen Budaan ja itäiseen ja tasaiseen Pestiin (aiemmin nämä olivat eri kaupunkeja, jotka sitten yhdistyivät. Myös Óbuda oli erillinen kaupunki.) Tämän lisäksi Budapest jaetaan 23 piiriin (kerület), ja nämä vielä naapurustoihin.

Ainakin nyt ensimmäinen perhe asuu Budassa piirissä III!
Kävin vähän Google mapsilla stalkkaamassa, ihan kauhean nättiä aluetta tuo ei ole sen perusteella, mutta hostsisko sanoikin, että siellä on todella paljon puita ja kasveja. Google mapsin kuvathan ovat syksyltä, jotta rakennukset näkyvät paremmin, joten suunnilleen kaikki paikat näyttää paljon rumemmilta Googlessa, varsinkin ton tyyliset :D Ja eihän sieltä omalta alueelta poistuminen kiellettyä ole, keskustaankin on vain n. 10-15 km! (ei se nyt ihan vähän ole, ei kävelyetäisyys, mutta kun miettii niin ei se nyt kyllä ihan hirveästikään, meiltäkin on sama matka Mäntsälän keskustaan, aika lyhyt loppujen lopuksi) Täytyy myöntää, että aluksi olin vähän järkyttynyt, kun katsoin että miltä siellä oikein näyttää, mutta nyt olen oikein tyytyväinen! Lähellä keskustaa, mutta kuitenkin kuulemma rauhallista aluetta!

Perheen kanssa en ihan hirveästi ole vielä jutellut, enkä vielä tiedä esim. klubiani tai kouluani. En tiedä, että asuvatko myös muut perheet vyöhykkeellä III, sillä siellä ei mielestäni ollut yhtäkään klubia ja kouluhan voi olla vaikka keskustassa (kuten hostsiskon) tai missä tahansa. Olisi sinänsä kyllä kiva asua eripuolilla Budapestiä, jos vaikka pääsisi asumaan iiihan erilaisilla alueilla (koska Budapestissä on hyvin erilaisia alueita)! Mutta kyllä ihan ilomielin asuisin tuolla kolmosessakin koko vuoden, oppisisi siellä sitten kunnolla paikat :D

Tässä vähän sitten kuvia piiristä III. Katselin vähän kuvia niistä eri naapurustoista, ja täältä näyttäisi löytyvän esim. vanhan roomalaisen sotilaslinnoituksen/kaupungin rauniot, yksi kolmesta Budapestin muodostaneista kaupungeista eli Óbuda "Vanha Buda", paljon vanhoja "keskustoja" (ainakin joillakin naapurustoilla on omansa..?) ja uudempia kerrostaloalueita (ne on niitä mitkä tästä niin karun näköisen tekevät :D) sekä paljon puita ja kasveja (niinkuin mulle sanottiinkin). Myös Hajógyárisaari, jossa pidetään Sziget -festivaalit, kuuluu piiriin III!


Aquincumista. Aluksi luulin, että host perhe asuu tuolla alueella, mutta ilmeisesti tämä onkin vain muutaman sadan metrin päässä ja me asutaan jossain muussa pienemmässä naapurustossa (ei sillä että sillä mitään väliä olisi käytännössä)
Aquincumista tämäkin, niitä roomalaisia raunioita
Tässä on Óbudanin kaupungintalo... :D Óbudan on ilmeisesti isoimpia näistä naapurustoista, olihan se aikoinaan itsenäinen kaupunki!  Täältä
Óbudania jälleen. Täältä
Tässä sitten tätä uudempaa rakennustyyliä.. Békásmegyeristä ja täältä. Tämäkin on ilmeisesti vähän isompi alue, piiri kolmosen toinen nimi käsittääkseni onkin "Óbuda-Békásmegyer"
Ja sitä nätinpää Békásmegyeriä :D Täältä
En kyllä ole ihan varma, että mikä olisi paras käännös tuolle "naapurustolle", ehkä kaupunginosa? Jos kerran osassa on omat keskustat (vanhat ja uudet) ja kaikki.Wikipedian mukaan piirissä III olisi kaikkiaan 20 tällaista (omien laskujeni mukaan yksi on siis keskimäärin 2 neliökilometriä pinta-alaltaan)

Mutta tässä siis pikaisesti esittelin yhden piirin kahdestakymmenestäkolmesta! Aluksi tuo vielä vaikutti vähän syrjäisemmältä paikalta (mitä se ehkä kyllä onkin) ja silti sieltä löytyi vaikka ja mitä erilaista. Ei kyllä tuu tylsää tuossa kaupungissa!

4 kommenttia:

  1. Onneksi olkoon! Budapest on loputtoman mielenkiintoinen kaupunki (haluaisin itekin asua siellä joskus...) ja varmaan kiintoista päästä kokemaan kans tollasta lähiöelämää siellä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ihan vähän oon Budapestistä lukenut ja loputtoman mielenkiintoinen kuvaa sitä täydellisesti! Aina löytyy jotain uutta mitä en olisi ikinä uskonut sieltä löytyvän.. ja kyllä tuota lähiöelämääkin on kiva päästä kokeilemaan, varsinkin nyt tuollaisessa isommassa kaupungissa!

      Poista