perjantai 19. syyskuuta 2014

Kuvapläjäys tutuista maisemista

Tosiaan Bloggerin kanssa oli säätöä ja kaikki tekstit tästä hävisi, nyt oon lisännyt ne uudestaan.

Tällä kertaa tosiaan saatte kuvia, joita oon täällä Budapestissä käppäillessä ottanut ajatuksena "Laitan ne blogiin sitten joskus". Niitä on kerääntynyt jo aika paljon, joten joskus voisi olla nyt. Tuttuun tapaan laatu on kännykkätasoa.

(Nyt viimein (28. lokakuuta) sain ne tekstit lisättyä uudelleen..)

Tää ja seuraavat kuvat on Budavuorelta
Matiaksenkirkko, jossa oli suomea puhuva opas
Kalastajanlinnake
Ketjusilta (myös seuraavassa)
Budan rantaa ja Tonava ♡

Pyhän Tapanin kirkko, sama pytinki myös seuraavassa kuvassa
Oopeeratalo
Kauppahalli
Mäkkärikiska!
Ihan classy mäkkäri
Nyugati pályaudvar eli läntinen rautatieasema (sivultapäin)
Kutsutaan tota koko aluetta Nyugatiksi eli Länneksi, ei tiietä että onko sillä parempikin nimi
Kauppahallin läheltä
Ite kauppahallikin oikealla
Pakkohan totakin oli maistaa kun niin usein ohi kävelee
Lintujen ruoka-automaatti!
Seuraavaksi vähän kuvia kodin läheltä, Aquincumista/Rómaifürdőstä. En tarkkaan tiedä, että missä se raja menee, mutta ilmeisesti me siis asutaan Rómaifürdőssä mutta kuitenkin esim juna-asema on lähempänä Aquincumissa. Lausumisesta sen verran, että jotkut sanoo akinkum, mutta sitten taas esim mun luokkalaiset ei ymmärtänyt, koska me sanoo akuinkum. Sanon vähän miten sattuu, riippuu missä seurassa oon. Useammin kyllä akinkum.
Aquincumin keskustaa, Római tér (roomalainen aukio)
Mun ikkunasta (joka on oikeestaan ranskalainen parveke)

2 kommenttia:

 1. Oliko Unkari sun eka maatoive? Kuinka helppoa on päästä näihin vähän erikoisempiin maihin kuten Unkari, jos laittaa ekaksi toiveeksi?
  Ootko oppinu vielä puhumaan unkaria? vai puhutko yleensä englantia?
  Ja voitko tehdä postaukset sun koulusta ja perheestä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi!

   Unkari oli mun toka toive Tšekin/Slovakian jälkeen (niihin haetaan samassa). En oikein osaa sanoa, kuinka helposti näihin harvinaisempiin pääse. Se on niin vuosi- ja maakohtaista. Toisaalta vaikkapa Unkariin ei kyllä ole Suomesta ole turhan paljoa hakijoita, muttei kyllä täältäkään ole Suomeen. Uskaltaisin kuitenkin väittää, että jos Unkarin ekaksi laitat niin aika hyvät mahollisuudet on päästä. Tšekin kanssa mulla taas kävi silleen, ettei sieltä kukaan ollut halukas tulemaan Suomeen (Tšekki on Suomessa ollut listalla jo pari vuotta, mutta vielä kukaan ei sinne ole mennyt). Hih, Unkari on kyllä parempi. Ja ainahan sitä voi yrittää hakea!


   Osaan sanoa perusjuttuja unkariksi, mutta useimmiten meen vielä englannilla. Ymmärrän melkeen kaiken, kun puhutaan mulle (hitaammin ja käytetään helppoja sanoja. Ja usein myös ymmärrän vain yhen sanan ja arvaan loput -hyvin on tääki toiminut). Jos unkarilaiset puhuu keskenään, ymmärrän harvemmin, ellei aihepiiri satu olemaan sellainen, jossa on paljon lainasanoja (esim koulussa mediatunnit, 'média', 'kommunikáció', 'vizuális' ym.) tai niitä sanoja mitä ymmärrän unkariksi (esim matikan tunneilla oon ihan hyvin perillä (paremmin kuin unkarilaiset aina välillä..) kun osaan numerot). Unkari ei oo helpoin kieli oppia, kun sanasto ja kielioppi on täysin erilaisia suomeen tai indo-eurooopalaisiin kieliin verrattuna (lainoja on paljon esim. turkista. Yhteisiä finno-ugrilaisia sanoja suomen ja unkarin välillä on vähän, mutta useimmiten ne on vaikeita tunnistaa.) Tästä ei kuitenkaan tarvitse huolehtia, kun on pakko, niin unkari tarttuu aika nopeasti. Varsinkin suomalaisille tää on helppoa, vaikka yhteistä kielten välillä on yhtä paljon kuin ruotsilla ja kreikalla. Lisäksi unkarilaiset on tosi kannustavia, kun sanot kiitos unkariksi niin kaikki on ihan innoissaan. Musta unkaria on myös ihana oppia, tää on ihan erilaista kuin mikään muu ja näillä on tosi hauskoja/outoja sanontoja ('Sä oot kiva pää' -> 'Sä oot cool')


   Ja voin! Itseasiassa koulusta ajattelinkin kirjoitella viikonloppuna kun tulee neljä viikkoa siellä täyteen.

   Poista