tiistai 16. syyskuuta 2014

Kuvapläjäys uusista maisemista

Viimeviikonloppuna käytiin Itä-Unkarissa sukuloimassa. Pääsin käymään molempien hostisovanhempien luona. He asuivat kahdessa eri kylässä noin 5 km päässä toisistaan. Molemmilla oli oikein unkarilainen omakotitalo.

Itä-Unkari oli aika erilaista verrattuna Budapestiin ja Szegediin, joista mulla on kokemusta. Se on Unkarin köyhintä aluetta ja sen kyllä välillä huomasi. Jotkut talot olivat todella karuja. Oli siellä hienompiakin, muttei mitään mahtavaa kuitenkaan. Tästä huolimatta monet taloista olivat edes jollain tavalla koristeltuja, mikä taas Suomessa on aika harvinaista. (Mistä tuli mieleen että Szeged varsinkin oli talojensa puolesta outo. Myös täällä Unkarin mittakaavalla. Taloja oli niin monenlaisia ja mitä oudompia. Mutta ne olivat myös nättejä. Yhdessä paikassa oli vierekkäin talo, joka olisi voinut olla Itävallan Alpeilla ja viereinen olisi sopinut täydellisesti Espanjan rannikolle. Meni nyt vähän ohi aiheen.) Ihan aina mulle ei auennut kaikkien talojen idea, yhdessä yksi ulkoseinä oli kirkkaan punainen/pinkihtävä ja muut seinät sinertävän harmaita. Monesti oon miettinyt, että puuttuuko unkarilaisten geeneistä värisilmä kokonaan.

Mulle sanottiin ennen lähtöä, että tuo Itä tulisi olemaan ihan oma maailmansa ja sitä se aikalailla olikin. Ensimmäisellä mummolla oli koiria, kanojen, hanhia ja oma (iso) kasvimaa, jossa oli myös maissipellon palanen. Talo oli näin suomalaiseen laatuun tottuneelle vähintäänkin alkukantainen ja vanha. Hyvin siellä kuitenkin selvittiin.

Lauantaina me käytiin jollakin kierroksella. En ihan tiedä miksi. Meitä oli n. 10 ja kaikki muut olivat hostisän kavereita (ja mukana oli sujuvaa englantia puhuvia, jee). Oli tosi kiva reissu, ajeltiin autolla katsomaan monia nähtävyydentynkiä.


Koska taas teen tätä puhelimella, mulla ei oo mitään hajua ton videon toimivuudesta. Kertokaa jos ei toimi ja koitan tehdä jotain. Kuten videon nimikin kertoo, siinä on autosta kuvattuna yksi kylä noilta seuduilta (noita kyliä oli siis vaikka kuinka monta todella lähekkäin)

"Linna"
Ruusutarha! Tuollapäin oli ruusuja ihan joka paikassa, kaikilla pihoilla, ojissa, missä vaan. Toinen mitä oli paljon ni omenapuut ja -tarhat
Hautausmaalta, josta parempi kuva ei näköjään nyt tullut tähän. Oon tapellu tän puhelimen kanssa jo melkeen tunnin, joten olkoon. Mutta tuolla hautausmaalla kaikki hautakivet oli tollasia veneitä, joissa luki toi sama teksti 
Tollasilla kaikki liikku siellä.. myös parit hevoskärryt tuli vastaan
Joen toisella puolella on Ukraina!
Tollasella Ukrainaan.
Kuuluisan kirjailijan, Móricz Zsigmondin, syntymäkoti. Miks kaikki kirjailijat on syntyneet ihan kuppasissa oloissa? Tuolla talossa oli yks kunnollinen huone ja kaks puolikasta.
Kaikissa pikkukylissä oli kyltit kirjastoon ja kouluun ym.
Vähän vaatimattomampaa asumismuotoa
Kalvinistikirkosta. Ihan erilainen kuin muut kirkot (katoliset, ortodoksi, luterilaiset) missä oon ollu
Kuvan laatu on häikäisevä
Normitaloja
Kanoja mummolta
Kaikissa kylissä oli kirkko


Ihan hemmetin pahoja (kotona kasvatettuja) viinirypäleitä ja pari taivaallista persikkaa. Viinirypäleissä oli semmonen limaklöntti ja isot siemenet sisällä. Oon tullu siihen tulokseen, että omenat ja persikat on mahtavia täällä, mutta viinirypäleet ja marjat on parhaita Suomessa. (Marjojen kanssa oon tullu samaan tulokseen jo monesti reissaillessa. Ja myös niiden omenoiden ja persikoiden)

Oli tosi kiva viikonloppu tuolla, mutta Bogin kanssa tultiin siihen tulokseen ettei tuolla kauempaa jaksaisi. Tuli jo vikana päivänä kaupunkia ikävä. Suomessakin asun pikkupaikassa, mutta sieltä sentään pääse junalla 40 minuutissa Helsinkiin ja 20 minuutissa Lahteen. Tuolta ei päässyt nopeesti oikein minnekkään.

Tänään ei oikein ajatus ja kirjotus kulje, mutta tein tän nyt kun edellisestä on kulunut jo kymmenen päivää ja iskäkin jo uhkaili henkilökohtaisilla säpöillä. Ja olihan tää Itä-Unkari nyt hyvä saada alta pois, olis ollu hölmöä viikon päästä alkaa siitä kertoilemaan.

Ens kerralla pölisen sitten jotain järkevämpää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti