maanantai 13. lokakuuta 2014

Syyt mun vaihtarikiloihin osa 1: unkarilaiset ruokatottumukset

Tää postaus(sarja) on omistettu vain ja ainoastaan ruoalle. Tällä kertaa pälätän ihan vaan ruoka-ajoista ja muista tottumuksista.

Unkarilainen ruoka on noh, aika raskasta. Rasvaa ja suolaa ei säästellä. Paprikaa ja hapankermaakin tungetaan suunnilleen kaikkeen. Tuoreita vihanneksia (=paprikaa, joskus tomaattia) syödään lähinnä aamupalalla ja muuten sitten on jotain säilykkeitä, joita mä en kyllä vieläkään osaa arvostaa. Hedelmiä täällä tosin syödään selkeästi enemmän, varsinkin omenia on mennyt vähintään yksi päivässä kun taas Suomessa se jostain syystä oli mulla lähinnä omena kuukaudessa. Myös persikat tuntuu olevan suosiossa.

Syön aamupalan arkisin joko 6.30 tai 7.30. Yleensä se on leipää (tietty vaaleeta, mut siihen on jo tottunut ihan hyvin), jonka päällä on vajkrémiä. Vajkrém tälleen suoraan kääntyy voikerma, se on joku maitotuote ja muistuttaa aika paljon tuorejuustoa, muttei vaan ole juustoa. Sitä saa kai eri mauissa, mutta ite oon maistanu vaan jotain sipulisysteemiä ja paprikasysteemiä. Niistä enismmäinen on mun lemppari. Juomana on aina teetä. Täällä (ainakin mun perheessä) tee juodaan paljon kylmempänä kuin Suomessa, yleensä se on jotain 50-70°C. Oon myös ihan kylmää teetä juonu. Siis periaatteessa jääteetä, mutta oikeeta teetä (eikä maistu samalta). Pari kertaa oon juonut myös normaalilämpöstä ja hostit on ihan "Varo, se on kuumaa!!" ja silmät pyöreinä sitten kattovat kun kuitenkin juon sitä varotuksista huolimatta..

Päivän tärkein ruoka on lounas, jonka arkisin syön koulussa. Se on sen verran mielenkiintoista aina välillä, että omistan sille myös yhden oman postauksen tässä sarjassa. Aina lounaalla, oltiin kotona tai koulussa, on alkukeitto. Se voi olla myös makea, ekana iltana perheessä persikkakeitto oli pienoinen yllätys. Hyvää se kyllä oli. Ruoan kanssa syödään koulussa leipää, mutta sen päällä ei oo edes voita. Lounas on puolenpäivän aikaan ja koulussa sinne mennään viidennen, kuudennen tai seitsemännen tunnin jälkeen (tänään oli eka kerta kun päätettiin Sammyn kanssa ettei mennä viidennen jälkeen, oli nimittäin kauheet jonot jostain syystä). Aluksi oli vähän hassua, että ruoan jälkeen on enää 1 tai 2 tuntia. Jos haluaa, niin voi käydä syömässä myös koulun jälkeen.

Kotiin tullessa meillä ei oo mitään erikoista yhteistä ateriaa. Joskus on jotain lämmintä ruokaa, mutta aika usein menee leipä- ja hedelmälinjalle..

Täällä käytetään veistä paljon vähemmän. Koulussa sitä ei aina edes saa ja sisäisesti itken aina, kun joudun syömään pelkällä haarukalla. Ekana iltana perheessä persikkakeittoa seurasi spaghetti. Sekin pelkällä haarukalla, eikä sitä edes pyöritetty siihen vaan imastiin vaan. Yksinkin ollessa mun tekee pahaa 'sikailla' tolleen ja oli kyllä tosi oudon tuntuista tehä sitä tossa tilanteessa.

Muutenkin veistä käytetään vähän eri tavalla. Yhdessä esim aamupalaa syödessä kaikilla on vain oma terävä veitsi, jolla sitten myös voidellaan se leipä. Aluksi se tuntui oudolta mut nyt siihenkin on tottunut.

Täällä ei muuten turhia nuukailla, tarjoiluastioista on ihan ok ottaa tavaraa omalla haarukalla tai kädellä.

Voin muuten sanoa, että on älyttömän awkwardia, kun sulle tarjotaan että otapa tästä tätä ruokaa ensimmäisenä ja sulla ei oo hajuakaan, että miten sitä pitäisi ottaa tai syödä. Mulla meni myös hetki, että tajusin edes että miten esim. sitä paprikaa leikataan.

Mutta, täällä siis on oikeestaan vaan kaksi aikaa, jolloin aina syön säännöllisesti ja muuten on sitten vähän vaihtelevaa. Lisäksi koulussa on büfé ja joka nurkalla leipomoita ja niistä kaikilla on yleensä koulussa jotain, jota sitten syödään pitkin päivää.

Aika monesti tässäkin sanoin, että "alussa", "mutta sitten kun tottui" ym, eli oon kyllä jo aikalailla tottunut tähän unkarilaiseen keittiöön ja ruokailurytmiin ja voin kyllä sanoa että ruoka on täällä älyttömän hyvää (vaikka Tyyni sä et varmasti uskokaan mua).

Kuten jo sanoinkin, tää on vaan eka osa tästä sarjasta ja mulla on mielessä muutama asia, joista kirjoittelen tarkemmin tähän sarjaan. Eli älkää huoliko, saatte kyllä kuvia ja kuvauksia unkarilaisista ruokalajeista ja muista!

1 kommentti: