sunnuntai 3. heinäkuuta 2016

Ensivaikutelmia Norjasta

Lupasin kirjoitella enemmän tunnelmista Norjassa, joten täältä pesee.

Norja on yllättävän erilainen Suomesta ja Ruotsistakin ja tähän mennessä se on näkynyt eniten luonnossa (ihanko tosi) ja ruoassa. Kasvisruokaa on yhtä vaikeaa löytää kuin Unkarissa ja sekään vähä ei yleensä oo mikään ravintolan erikoisuus (=yleensä tyyliin jotain mauttomia kasviksia jonkun riisin tai nuudelien kanssa). Bøssä on viisi isohkoa ruokakauppaa, eikä mistään löydy tofua. Kysyttiin jopa neljältä työntekijältä eri kaupoissa ja yksi tiesi, koska sisko oli kasvissyöjä. Ilmeisesti Kristiansandissa tilanne kyllä pitäisi olla parempi.

Kuvitukseksi tämä Gamle Oslosta, joka on yllättävän epäkuuluisa. Okei, ei siellä kauheesti mitään turisteilua ole, mutta nättiä ja värikästä
Ottaen huomioon, millainen ulkoilija-reippailija –maine norjalaisilla on, on ruoka yllättävän epäterveellistä. Pakastepizza on suunnilleen kansallisruoka ja muutenkin kaupat on täynnä valmisruokia. Varsinkin kalasta tehtyä ihan kaikkea. En oo käynyt norjalaisessa perheessä syömässä, joten en ihan tarkkaan tiedä, mitä täällä syödään, mutta ei kovin terveelliseltä meno näytä. Lounaaksi on aina vaan jotain voileipiä ja täällä on jopa suklaapatukka, jonka nimi on "lounas".
Täältä
Ruisleipää ei ole, mutta onneksi me ollaan löydetty yksi hyvä vaalea leipä, jossa on vähän jotain täysjyvää tms. Kaupoissa leivät on kokonaisina pusseissa, ja ne laitetaan leikkauskoneeseen, josta tulee ulos viipaloitu versio. Ihan kätevää.


Jos ikinä meette Norjaan, niin älkää sortuko ostamaan kebabia tai falafeliä. Kebabista en itse tiedä, mutta netissä sitä on kuvailtu "raaoiksi lihapulliksi, jotka on dipattu kanelissa" ja kuulemma se on ihan osuva. Falafel taas (kuten myös kebab) lähes aina tarjotaan maissin ja majoneesin kanssa. 

Tässä kohtaa tuli kyllä ikävä Unkaria, missä falafelit maksaa 6,7 kertaa vähemmän (kyllä, tarkistin tarkan luvun) ja on noin 100 kertaa parempia
Ihmisistä nyt en ihan kauheasti osaa sanoa, koska kaikki, joiden kanssa on tullut juteltua vähän enemmän, on ollut Norjassa asuvia ulkomaalaisia. Silleen vähän random-huomiona, että vesipuistossa töissä nyt näkee puolalastomia ihmisiä yllin kyllin ja näillä on ihan älyttömän huono maku tatuointien suhteen. Tribaaleja, outoa isoja söherryksiä, kliseitä ja jotkut oikeesti näyttää siltä, että niitten päälle on vaan heitetty kasa kuvia, koska mikään ei sovi yhteen toisen kanssa. Myös vuokra-asuntoa etsiessä huomasi, ettei norjalaisia kauheesti kiinnosta esteettisyys. Lähes poikkeuksetta kuvat oli paitsi huonolaatuisia niin myös tosi oudoista kuvakulmista otettuja ja yhdessä ilmoituksessa oli jopa kuvia Snapchatistä.. Niitä selaillessa ei kyllä tuntunut siltä, että kukaan haluaisi vuokrata yhtään mitään.

Tähän asti on ollut aikamoista negailua, mainitaan nyt vaikka se, että Oslossa ihmiset on ollut poikkeuksetta tosi kivoja ja aika suuri osa täällä Bøssäkin, vaikka toki vähän on pikkukaupunkiasenteet havaittavissa aina välillä. Kummallisinta on se, että jos bussissa tai kaupassa yms puhuu englantia, niin vastaus vaan aina tulee norjaksi :D

Sitten se luonto. Melkeen kaikki nyt varmaan tietää suunnilleen, miltä täällä näyttää, mutta pistänpä silti vähän kuvia meidän fjellturilta. Ruotsissa on kai ihan yleinen vitsi, että norjalaiset käy aina vuorilla kävelemässä. Siellä oli kyllä ihan kiitettävästi mökkejä. Lampaat käveli siellä vapaasti niin kuin mitkäkin porot, mutta harmikseni yksikään ei tullut kovin lähelle.Mutta joo, me siis leikittiin norjalaisia ja meillä oli jopa lefset (vaalea makea leipäjuttu, jonka välissä on makeeta tahnaa, tällä kertaa kai sokeria ja voita) ja kahvit ja kaikki mukana. HC norjalaiset toki ottaa rinkat mukaan ja nukkuu jossain yön tai pari, mutta me tyydyttiin ihan päiväretkeen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti