torstai 1. joulukuuta 2016

Pupunruokaa

Koska ruoka on nukkumisen jälkeen paras asia ja nukkumiseen liittyvät kuvat on aika tylsiä, päätin tehdä postauksen ruokaan liittyen. Oikeestaan päätin jo aika kauan aikaa sitten, koska näitä kuvia on keräytynyt kesästä lähtien. Nää ei tosiaankaan oo mitään gourmet-ruokia eikä kuvatkaan oo mitään kokkauskirjaan sopivia, mutta ei ole tarkoituskaan. Oon miettinyt, että varsinkin viimeaikoina mun blogi on ollut aika kaukainen arkielämästä, joten tässä sitten kuvia arkiruoista.

Feikkisushi
Tälle ruoalle ehkä oikeaoppisempi nimi olisi kuppisushi tai jotain sellaista, mutta mulle on toi feikkisushi jäänyt päähän. Periaatteessa sushiainekset kippoon ja menoksi. Tää on kyllä varmaan yks mun lempiruoista, paljon nopeempaa kuin oikea sushi ja melkeen parempaakin (riippuu vähän mitä millonkin tekee mieli). Ainekset on aikalailla samat aina, puuroriisiä, tofua, avokadoa, kurkkua, porkkanaa, paprikaa, paistettuja sienä, soijakastiketta.. Kasvikset kyllä aina välillä vaihtuu.
 Sushi/Gimbap
Samalla linjalla jatketaan, näissä on kyllä väkertelyä mutta hyviä silti. Tää kuva on kyllä tosi vanha, mutta samalta se vieläkin näyttää. Samat ainekset kuin edellisessä, mutta merilevään rullattuna. Gimbap on siis korealainen versio sushista, meillä ero on lähinnä riisin maustamisessa: gimbap-riisi maustetaan seesamiöljyllä ja sushi etikalla (tosin me ei sitä tehdä, koska hyvää tulee ilmankin enkä tykkää etikasta mitenkään erityisesti). Eroa on myös täytteissä, sushissahan pitäisi olla raakaa kalaa ja gimbapissa sitten esimerkiksi kimchiä ja kypsää lihaa, mutta meillä käytetään samoja täytteitä
molemmissa. Tämä yksinkertainen selitys, Aasia-tietäjien ei tarvitse repiä pelihousujaan.

Kotitekoinen leipä
Leivon aika paljon leipää kotona, koska se on hyvää ja halpaa. Norjalaisten kauppojen leipävalikoima ei oo mikään päätähuimaava ja aina en ees jaksa mennä kauppaan niin teen sitten ite. Tässä versiossa oli sieniä mukana, oli hyvää.

Vohvelit
Oli pakko laittaa joku makeakin ruoka listalle, valitsin sitten vohvelit. Bøssä meillä oli vohvelirauta ja otettiin siitä sitten kaikki irti.

 Aasialaistyyppinen kastikesörssö
No nyt ollaan asian ytimessä, ainakin nimen puolesta. Tässä periaatteessa riisiä, sienikastiketta ja voimakkaat tomaatti- ja pinaattikastikkeet. Tuntuu aina tosi hienolta kun on monta elementtiä ruoassa :D 

Hampurilaiset
Kutsuin ihan alussa luokkalaisia meille kylään tutustumismeiningeissä ja päätettiin tehdä hampurilaisia. Tässä tomaattia, salaattia, avokadoa, soijapihvi ja kotitekoinen sämpylä (kuten mainittua, niistä tykkään). Ite en kauheesti tykkää mistään kastikkeista, jotkut laitto kyl omaansa ketsuppia ja jotain.

Mykyt
Ilmeisesti dumplingseilla on suomenkielinen nimi ja se on myky :D Näitä kanssa tehtiin luokkalaisten kanssa, filippiiniläisen Nicolain johdolla. Kyllä se keittiö tuoksui ihan aasialaiselta ravintolalta, kun oli oikeat raaka-aineet.

Peruna-sienipaistos
Tää on varmaan tän listan epäesteettisin tuotos, mutta tosi hyvää ja helppoa. Semmosta laiskanpäivän ruokaa. Perunat, sienet ja sipulit pannulle öljyn kanssa (kanattaa miettiä järjestystä ja kypsymisaikoja) ja mausteeksi riittää suola, pippuri ja paprika (ei sitä paprikaa varmaan tarvii jos ei oo yhtä unkarisoitunut kun minä).

Sienipasta
Tää on ehkä normaalein näistä ruoista. Ei paljoa sanottavaa, jos on pastaa, sieniä ja kermaa niin ei voi olla huonoa. Ootte ehkä huomannut, että sieniä on melkein joka kuvassa ja nyt koitan vähän hillitä itteäni sen suhteen, ei oo varmaan terveellistä syyä mitään ihan liian paljoa.

Curry
Tää on Vincentin tekemä ja ihan sikahyvää. Jos tofua osaa käsitellä, melkeen mikä tahansa ruoka on hyvää sen kanssa, mutta varsinkin currykastikkeessa se on tosi hyvää. Vincent tietää noista currytahnoista enemmänkin (curryn valmistamiseen siis käytetään yleensä valmista currytahnaa - en tiiä kuinka tuttu tää ruokalaji on itsetehtynä).

Naima-ruoka
Tän ruoan inspiraation lähteenä toimii meidän bangladeshilainen kaveri Naima, joten ei mitään sen kummempaa liity nimeen. Kyllähän näille varmasti on oikeemmatkin nimet, mutta ei me niitä tiietä. Pinaattikastike on tosi voimakas ja tomaattikastike hieman makea tamarindin ansiosta (laitetaan me vähän appelsiinimehuakin, kun tamarindiä laittaa helposti liikaa). Oikeestihan tätä pitäis syödä riisin kanssa, mutta sattu olemaan pastanjämät eikä ollut huonoa niidenkään kanssa.

Kikhernekastike
Tää ruokalaji syntyi vähän vahingossa, kun käytin vähän mitä kotoa löytyi. Pääasiassa kikherneitä ja jotain kookoskermaa, jota olis pitänyt käyttää kai piña coladan tekoon, mutta toimi tässä erinomaisesti. Kiva pieni makeus tulisuuden rinnalla. Kerran tein tavallisesta kookosmaidosta ja aika pahaa oli. Näiden ainesosien lisäksi sitten mausteita, maapähkinävoita ja sipulia ja sauvasekottimella vähän sössömmäksi.

Intialaistyyppinen kastike
Mulla ei tosiaankaan oo mitään hajua tän ruoan oikeasta nimestä, Vincent oli kattonut jotain videoita intialaisilta ruokatoreilta ja jostain kastikkeesta sieltä sai tämäkin inspiraation. Se syödään jonkun tietyn intialaisen leivän kanssa, nyt sai patongit hoitaa saman asian. Noi esipaistetut patongit on mulla nyt muuten kovassa käytössä, ne on halvempia ja parempia kun tavallinen leipä täällä. Lompet (rieskaa muistuttavat, mutta paljon ohuemat) on toinen, joita kaupasta ostan.

Einekset
Ei sitä aina jaksa kokata. Täällä ei kasviseineksiä oo ihan hirveästi, noi on Ruotsista tuotuja. Soijanugetteja (ehdoton suosikki), falafelejä, ranskalaisia ja edellisen päivän riisit. Riisi on kaikissa kuvissa värillistä, koska me laitetaan siihen mausteita melkeen aina. Tämäkin siltä Naimalta opittua. Ranskalaisia rakastan kaikissa muodoissa, joten niitä syön vähän liikaa varmaankin.

Sitten teen aika usein shepherd's pieta linsseistä ja ihan soija-makaronilaatikkoa, mutta niitten kuvaversiot ei oo mitenkään hehkeitä enkä varmaan oo ees kuvia ottanut. Sen verran täytyy sanoa, että täällä falafelit on jopa ihan hyviä, eikä semmosia maissiin ja majoneesiin hukutettuja kuin Telemarkissa. En melkeen koskaan täällä osta ruokaa valmiina, mutta jos ostan niin sitten se on ranskalaisia tai falafeliä.

Suurin osa näistä ruoista on vegaanisia, koska teen kotona vaan vegaaniruokaa (muualla en oo niin tarkka jos ei muita vaihtoehtoja ole). Kesällä vielä oli maito ja munat käytössä, joten osasta kuvista voi niitä nähdä.

Oon aiemminkin maininnut, että Norjassa on paljon aasialaisia kauppoja, ja niistä saa näihinkin ainesosia järkeviin hintoihin. Esim. ihan vaan tofu on parhaimmillaan tavallisessa kaupassa ollut 10€/250g kun taas aasialaisesta saa 2€/450g.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti