torstai 15. joulukuuta 2016

Vuoreton ja vuonoton Norja

Nyt se on varmaa, että joulun jälkeen suunta käy kohti Ruotsia. Sunnuntai-iltana lähen Suomeen jouluksi, mikä tarkoittaa täällä olevan vain kolme päivää jäljellä. Sekin varmaan menee pakkaillessa ja muuta mukavaa tehdessä.. Kesällä saatan tulla takasin Norjaan, Bøssä mulla on varmoja töitä, mutta tilanteen salliessa saatan tulla Kristiansandiinkin. Tai sitten en ees tuu Norjaan, nyt oon ekaa kertaa tarpeeks vanha hakemaan töitä Nordjobbin kautta ja Islanti sekä Tanskakin houkuttelisi. Saapa nähdä.

Nyt viimeisten hetkien kunniaksi aattelin, että voisi laittaa vähän kuvia täältä Kristiansandista ja muualta Sørlandet:sta. Norjalaisten nimien yhteensovittaminen suomen kanssa on ihan yhtä vaikeeta kuin ranskalaisten, koska aika usein vikat kirjaimet jätetään ääntämättä ja muuta sellasta. Kristiansand on Kristiansann, Sørlandet Söörlanne, Grimstad Grimsta ja niin pois päin.
Kristiansandin keskustaa
Tuolla taustalla näkyy nostokurki ja meillä kävi sinänsä aika huono tuuri, koska keskusta-alueella rakennetaan tosi paljon nyt. Esimerkiksi pääaukio on ollut pelkkää rakennustyömaata.
Kristiansandissa asuu siis noin 90 000 ihmistä ja se on Norjan kuudenneksi isoin kaupunki. Se sijaitsee melkein Norjan eteläkärjessä ja on ilmeisesti maan leudointa aluetta. Keskusta eli Kvadraturen muistuttaa suorakulmioihin jaettua suorakulmioita, tarkoituksena ilmeisesti hämätä vihollista. Siellä kulkeminen ei nimittäin oo turhan helppoa, ellei paikkoja tiedä. 

Tanskaan matkustaminen on yleistä halpojen hintojen perässä, siinä missä suomalaiset käy Virossa, käy etelänorjalaiset Tanskassa. Täällä on jopa kylttejä keskellä kaupunkia, joissa lukee "Danmark". Laivaterminaaliin kai johtavat.
Posebyen on ilmeisesti Pohjois-Euroopan suurin puutaloalue. Tässä vielä näkyy joku vapaakirkko, jotka on täällä tosi yleisiä. Etelä-Norja on tunnettu uskonnollisuudesta.

Vincent puhu ranskaa ja afrikkalaisia kieliä (bambaraa) norsunluurannikkolaisen kanssa ja saatiin siltä manteleita
Kristiansandissa ei oo paljoa nähtävää varsinkaan näin talvisin, viime viikonloppuna vein suomalaiset kaverit natsitukikohtaan, naapurikaupunki Arendaliin ja sitten käytiin Sørlandssenteret:ssä, eli Norjan isoimmassa ostoskeskuksessa.
Ravnedalenin puisto
Pikkupuita
Asutaan tolla mäellä. Ei näytä korkeelta, mutta pyöräily ei oo kivaa.
Mitä otsikkoon tulee, on täälläkin muutamia vuonoja ja matalia vuoria. Ei kuitenkaan mitään sellaista, mitä Googlen kuvahaussa näkyy. Telemarkin vuoret oli paljon korkeampia, eikä nekään mitään älyttömän korkeita ollut. Suurin osa luonnosta tulee nähtyä bussissa tai junassa, joten kuvia ei mulla oikein ole. Joudutte nyt luottamaan sanaani.

Sørlandet on täynnä söpöjä pikkukaupunkeja täynnä valkoisia puutaloja. Itse oon käynyt Grimstadissa, Arendalissa ja Lillesandissa, joista Arendal on selkeästi suurin. Arendalista löytyy vielä joku YK:n luonto-osasto, mikä tekee kaupungista todellista isomman tuntusen. Kirjailija Henrik Ibsen muutti nuorena Grimstadiin, joten nyt oon käynyt kaikkissa sen norjalaisissa kotikaupungeissa (muut sitten Skien ja Oslo).

Grimstadin keskusta


Tässä sitten Arendal, jonka nimestä Frozenin Arendelle sai inspiraation
Sitten vielä parit aurinkoisemmat kuvat Søgnestä, joka on pieni kunta Kristiansandin vieressä. Varsinkin kesäisin Søgnekin on tosi nätti paikka.


Tää kuva tais olla syyskuulta
Ja loppuun vielä pari kuvaa meidän kämpästä, joka näyttää kyllä tosi suloselta ja sijaintikin on tosi hyvä meille. Hieman ongelmallinenkin se on ollut, kuten aiemmin mainittua. Home haisee ja keittiö on aika onneton. Nyt kylmemmällä ilma on tosi huono kun ei viitti olla ikkunat auki ja niihin myös kerääntyy kosteutta.
Toi mikronnäkönen on todellisuudessa uuni
Nyt on menossa operaatio "Löydä asunto Malmö-Lund -seuduilta". Ihan ok vaihtoehtoja on ollut nyt, lähinnä huoneita isommista asunnoista, ja syksyllä sitten Vincent alottaa opiskelun niin voitaisiin saada joku opiskelijakämppä. Muuten sitten koulut ja työt on hoidossa ja Kööpenhaminaan lennän tammikuun alussa. Vincent äiteineen tulee autolla hakemaan meidän kamat täältä, mikä helpottaa asioita huomattavasti.

2 kommenttia:

  1. Kivoja kuvia! En tosin ymmärrä norjalaisten intoa valkoisiin puutaloihin - nehän näyttävät siltä, kuin joku olisi poistanut värit! Olen käynyt Stavangerin puukaupunginosassa ja kaipasin värejä :) Home on ikävä kämppäkaveri. Täällä Kölnissäkin sitä löytyy liikaa, mutta onneksi ei enää tästä nykyisestä asunnosta.

    VastaaPoista
  2. Sori, että vastauksessa kesti, tässä nyt on tosiaan ollut muutto ja joulukin heti perään.. :)
    Ihan samaa mieltä oon noiden valkoisten talojen kanssa! Toinen outous taloihin liittyen on hinku asua korkealla - vaikkei edes olisi näköaloja! Ja bussit ei sitten kulje joillekin alueille, jotka on korkeammalla ja siinähän sitä sitten kiivetään lihasvoimin :D

    VastaaPoista