keskiviikko 11. tammikuuta 2017

Muutinpa sitten Ruotsiin

Täällä sitä ollaan nyt oltu maanantaista lähtien, nimittäin Skånen Lundissa. Asutaan parin bussipysäkin päässä keskustassa ja asunnon kanssa kävi melko hyvä tuuri. Koulu tulee olemaan Malmössä, eilen kävin siellä tekemässä matikan ja englannin kokeet ja huomenna on ruotsin ja ranskan vuoro. Koulua käyn kyllä englanniksi, mutta ruotsi testataan, koska opiskelen sitä vieraana kielenä (kuten ranskaakin).

Lundista menee Malmöhön noin kymmenen minuuttia junalla, mistä taas päsee Kööpenhaminaan reilussa puolessa tunnissa. Vaikka Lund onkin periaatteessa Malmön ja jopa Köpiksen esikaupunki, on Lund itsessääkinkin ihan oikea kaupunki. Lundissa on ihan oikea oma keskustansa ja koko kunnasta löytyy asukkaita samanverran kuin Lahdesta (Ruotsissa siis lasketaan erikseen keskustaajaman ja kunnan väkiluvut, Suomessa taas puhutaan aina koko kunnasta). Sanoin joskus tutustumisvaiheessa Vincentille, että asun Mäntsälässä ja ihmetys oli suuri, kun asuinpaikakseni selvisikin maaseutu kymmenen kilometrin päässä keskustasta. Suomessa se on Mäntsälää, koska se on Mäntsälän rajojen sisäpuolella, mutta Ruotsissa se on Mäntsälän (keskustan) ulkopuolella ja niin olisi pitänyt kuulemma kertoa.

Ehittiin maanantaina pyöriä vähän Köpiksessä. Tässä varmaan kaupunginn tunnetuin paikka, Nyhavn.

Mutta palataanpa Lundiin. Se on Uppsalan kanssa toinen Ruotsin isoista opiskelijakaupungeista, ja siksi me tänne muutettiinkin; Vincentin on tarkotus syksyllä alottaa opintonsa yliopistolla. En oo vielä ehtinyt ottaa kuvia, mutta Lundissa (/Skånessa) on omalaatuinen arkkitehtuurinsa. Matalia kivitaloja, joissa on korkeat harjakatot. Norjaan verrattuna täähän on melkeen vastakohta, sillä luonto on lähinnä tasaista peltoa. Ennen Norjassa asumista en ymmärtänyt, kuinka joitakin vuoriin tottuneita ahdistaa tasamaalla, mutta nyt ymmärrän. Siinä on niin esillä, vaikken uskokaan ufojen (tai minkään muunkaan) tulevan nappaamaan taivaalta.

Varsinkin Norjaan verrattuna tää on kasvissyöjän paratiisi. Lähes joka paikasta (kauppoja unohtamatta) löytyy useampikin vegaaninen vaihtoehto, joka on muutakin kuin jotain salaattia ja ituja. Söin hodarin ekaa kertaa vuosiin paikassa, joka ulkoapäin näytti ihan tavalliselta, hiukan rähjähtäneeltä grilliltä turkkilaisine työntekijöineen. Listalla oli kuitenkin ainakin yhtä paljon, jollei enemmän, vegaanisia vaihtoehtoja kuin lihaksellisia.

Kiireessä ehin ottaa kuvan lentokentällä, nimittäin edellinen hodari oli täältä hankittu matkalla Espanjaan joskus ehkä viis vuotta sitten. Oli niin hirveetä ketsuppia, että traumat jäi
Sen verran on kyllä pakko sanoa, että ainakin nyt skånska on mun korvaan rumin tapa puhua skandinaavisia kieliä. Saas nähä, miten korva tottuu (jos tottuu).

Oon ottanut koko tän muuton aika rennosti. Vähän kyllä ahdistaa, kun miettii taas kaikkien Kela-hakemusten täyttämistä ja ID-korttien hankkimista, mutta kyllä lopulta Pohjoismaasta toiseen muuttaminen on älyttömän helppoa. Ruotsi on kuitenkin Ruotsi, eli aika samanlainen kuin Suomi, vaikka kyllähän täältä löytyy omatkin juttunsa.

6 kommenttia:

 1. He mahtavaa, blogi Lundista, jään seuraamaan! Olen yrittänyt etsiä Lundista tietoa, sillä se voisi olla mahdollisesti meidän seuraava kotipaikka (sitten joskus, vielä muutamaan vuoteen ei olla muuttamassa :)). Kävimme Lundissa muutama vuosi sitten katsomassa asuinalueita ja hyvältä näytti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa! Lund on (ainakin tähän asti nähdyn perusteella) oikein mukava paikka! Vähän eksoottisempaa Tukholman seutuihin verrattuna, mutta silti on kaikki pohjoismaalaiset mukavuudet. Tervetuloa, mikäli joskus sitten tänne päädytte! :)

   Poista
 2. Melkeinhän tässä iskee nostalgia - asuin ja opiskelin nimittäin Malmössä ensimmäisen yliopistotutkintoni ajan! Skånskaan tottui yllättävän nopeasti, mutta Malmöstä en koskaan oikein vakuuttunut. Syytän sitä että asuin myös Kööpenhaminan puolella ja köpistä RAKASTAN! Nyt tosin jo pari kolme vuotta viihdytty ihan muualla :) Tsemppiä elämään Etelä-Ruotsissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän hyvin, Malmö on kiva, mutta kyllähän Köpis on omaa luokkaansa! Tai, enhän mä kummassakaan oo vielä ehtinyt pyöriä kuin muutaman tunnin, mutta ensitutustumisella Köpis vei kyllä 6-0! Kiitoksia :)

   Poista
 3. Nauti ihanasta Skånesta! 😍 Olen sekä Malmön että Lundin yliopiston kasvatti, ja Kööpenhaminan puolelta liikuin Malmöön parin vuoden ajan. Sydän jäi Skåne-Kööpenhamina välille, vaikka monessa muussakin maailmankolkassa on tullut asuttua ❤ Graduni ei ole vielä valmis, joten "pakko" käydä aina välillä koululla Lundissa - onneksi, vaikka asuinpaikka on taas ihan muualla ☺️
  PS. Skånskaan tottuu kyllä, mutta itse siihen en ikinä tykästynyt. Tanskan kieli onkin sitten ihan eri asia ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensivaikutelmat on ainakin tosi hyvät ja oon kyllä melko varma, että samoin tulee mullekin käymään! Parin vuoden päästä on jo suunnitelmissa muuttaa muualle, pitää nyt siis nauttia tästä!

   Poista