maanantai 16. tammikuuta 2017

"Tag your squad"

Nettikulttuureista ei hirveästi puhuta. Siis siitä, miten tietyn maan ihmiset yleensä netissä (lähinnä somessa) käyttäytyvät. Mulla nyt on kavereita vähän sieltä sun täältä, joten aattelin tehä postauksen aiheesta. Lähinnä keskityn oman ikäluokan ihmisiin Suomesta, Norjasta ja Unkarista. Yleistyksiä tulee olemaan ja ei mitään absoluuttisia totuuksia tässä tule, omia huomioita vaan.

Suomalaiset on yleensä jotenkin siistejä. Facebookia ei nuoriso enää käytä, mutta vaikkapa Instagramissa kuvat on keskimäärin laadukkaampia kuin muilla. Vaikka olisi ihan vaan selfieitä täynnä oleva tili, on yleensä suomalaisen kuvia silti mielekkäämpää kattoa. Varsinkin lattarit postaa melko usein (ryhmä)selfieitä, kai ne siellä sitten tykkää kattoa erilaista materiaalia kuin me täällä.

Erään brassikaverini tili
Suomalaisten blogit on siistimpiä, mutta persoonattomampia kuin monien muiden. Tausta on valkonen, kuvat niitä vähemmän tärähtäneitä ja on niitä jaksettu rajata ja muokatakin. Siis vaikkei olisikaan mikään miljoonan seuraajan tähtiblogi. Suomalaisten kokemattomien (kuten vaihtarien) blogeja on yleisesti paljon mukavampi lukea, kun tausta ei hypi silmille ja teksti on laitettu tarpeeksi isoksi.

Facebook ei muualla maailmalla ole menettänyt suosiotaan kuten Suomessa. Unkarilaiset on tosi aktiivisia. Tärkeinä tapahtumina (nimipäivät, syntymäpäivät, vuosipäivät) toisille kirjoitetaan pitkiä, tunteellisia ja emojeita pursuavia viestejä, joihin nuoret liittävät kollaaseja tai videoita ja vanhemmat sitten kuvia kukkakimpuista (vanhemmat kyllä noissa teksteissäänkin ovat vähän hillitympiä). Joo kyllä Suomessakin toivotetaan hyvät synttärit, mutta ei ihan tällä tasolla.

Tää nyt ei oo ihan pahimmasta päästä, mutten jaksanut ettiä parempaakaan :D

Viimeaikoina on ollut tosi suosittua kirjoittaa tän tyylisten kuvien yhteyteen vaikkapa "Etsin Benceä, voisitko tägätä hänet?" Unkarissahan varsinkaan miesten nimien kanssa ei olla kovin kekseliäitä, joten ne yleisimmät nimet pyörivät näissä meemeissä.

Norjassakin tägäily on suosittua, mutta ei ihan samalla tyylillä. Meemit voi olla ihan mitä tahansa tyyliä ja ne on yleensä englanniksi. Laitanpa tuohon nyt esimerkin. Myös otsikon mukaiset tag your squad -meemit on suosittuja tägäyskohteita.
Tämmönen löyty nopeiten uutisvirrasta 

Snapchatistä en osaa nyt kauheesti sanoa muuta, kuin että norjalaiset tosi usein kommentoi toisten Mystoryja. Toisena sitten oon myös ainoostaan nähnyt suomalaisten lähettävän useamman videon, jolla ne vaan puhuu kameralle.

Whatsappista sitten sen verran, että sitä käyttää - yllättäen - lähinnä vaan suomalaiset ja lattarit. Vaikkapa Ruotsissa tai Unkarissa ei ihmiset välttämättä edes tiedä koko sovelluksesta. Niin ja se vielä, että saksalaiset ja suomalaiset tykkää lähettää ääniviestejä jopa julkisilla paikoilla. Norjassa ja Ruotsissa se on vähän hassun näköistä, kuulemma. Lieköhän syy siinä, että niiden täytyy puhua niin innostuneesti ja mennä ylös-alas kun taas vaikka suomeksi tai saksaksi voi puhua aika hiljaa ja nopeesti.

On ilmiselvää, että jokainen käyttää medioitaan miten käyttääkään (esim. mä kyllä oon aika aktiivinen facenkin puolella, vaikka sanoin että suomalaisnuoret ei oo), mutta tässä nyt tällaisia juttuja, mitä oon huomannut. Alkuvaiheessa Norjassa olin aika yllättynyt siitä, kuinka eri tavalla ne käyttäytyy suomalaisiin verrattuna. Myös netin ulkopuolella, mutta se onkin sitten jo toinen kirjotus.

Ruotsalaisista sanoisin tässä vaiheessa sen, että nuoret on aktiivisia Facessa, mutta ne kirjottaa myös vakavampia asioita politiikkaan ja semmoseen liittyen. Saa nähä, että pysynkö mielipiteessäni kun alkaa tulla enemmän kavereita tältä suunnalta. Huomenna alkais sitten koulu, iiks.

2 kommenttia:

 1. Mielenkiintonen postaus! Ite en oo tähän asiaan kiinnittäny mitään huomiota, mut hyvä että joku on. En oo aatellukaan, et jossain ei käytettäis WhatsAppia yhtä ahkerasti ku ite siihen on jo ihan kasvanu kiinni. Sen oon huomannu, et ympäri Eurooppaa porukka käyttää hirveesti silmäniskuhymiötä, mikä ei oo mulle kyllä yhtään luonteva. :D Siis ihan sellasissa arkisissa asioissakin missä ei oo mitään vinkkailtavaa. Esimerkiksi:
  Tyyppi 1: Muista viedä roskat tänään ulos!
  Tyyppi 2: Muistan:)
  Tyyppi 1: Hyvä ;)

  Todella hämmentävää mun mielestä! :D

  https://laura-linnea.blogspot.de/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mullekin oli järkytys tajuta, että ei kaikki käytä Whatsappia. Se on niin kätevä! Ruotsissa ainakin on sen sijasta käytetty Kikkiä, jota on mun mielestä tosi huono käyttää :D

   Silmäniskut unohdinkin mainita, ite kun tunnen aika vähän vaikkapa just saksalaisia. Tosiaankin hämmentävää!

   Poista