keskiviikko 1. helmikuuta 2017

Ekat koulupäivät - jälleen kerran

Nyt on taas alotettu uudessa koulussa. Täähän on mun neljäs (ja toivottavasti viiminen) lukio.

Ekan kerran tulin tänne tiistaina 10. tammikuuta, mutta se viikko meni vaan kokeita tehdessä. Maanantaina sain selville, että joo tänne vaan ja tiistaina kaks viikkoa sitten alotin tunneilla.

Koulun nimi on Malmö Borgarskola ja se sijaitsee parin kilometrin päässä Malmön keskustasta. Oppilaita näin heittämällä on noin 1000-1500, eli samaa kokoluokkaa kuin mihin oon tottunut. Ehkä vähän isompi. Koulu on tosi kansainvälinen ja kuulen enemmän englantia kun ruotsia. IB:n lisäksi täällä on ainakin pari ruotsalaista linjaa englanniksi. Täällä on jopa erikseen toimistot, jotka auttaa hakiessa yliopistoihin Britteihin tai Jenkkeihin. Näiden lisäksi tietty on sit vielä normi-opo.

Tähän mennessä tää tuntuu aika erilaiselta muihin kouluihin verrattaessa. KKG Norjassa oli paljon rennompi, sekä oppilaiden että koulun puolesta. Toisaalta siellä säännöt oli yläastetasoa, kännykät ei saa olla pöydällä ja silleen. Täällä taas pitää aina olla oppilaskortit mukana.

Ressu oli myös ns. hikkekoulu, mutta sitä ei siellä näkynyt. En siis oikeestaan tiennyt tän koulun olevan mitenkään erityinen, mutta loppukokeiden keskiarvo on täällä 36 ja maailman keskiarvo tais olla 28 (maksimipisteet IB-tutkinnosta 45 ja yli 40 saa kai 5%). Näitä lukuja ei tarvii ottaa turhan vakavasti, koska en lupaa mitään niiden oikeellisuudesta, mutta suuntaa nyt antaa ainakin.

Kuulin kahen luokkalaisen puhuvan keskenään, kuinka perjantai on ainoa päivä, jona ei opiskella. Muutenkin kaikilla tauoilla ollaan kirjastossa opiskelemassa, mikäli sinne siis mahtuu, sen koko on tosi pieni tälle oppilasmäärälle. En oo tottunut tämmöseen, ite oon laiska kun mikä, mutta ehkä se motivoi muakin lopulta :D

Myös environmental systems and societies -kokeeseen opiskeltiin kauheella stressillä, mikä omasta mielestäni oli aika turhaa. Ei siellä -ainakaan vielä- oo opetettu mitään erikoista ja melkeen kaikki on tuttua yläasteelta tai vähintään lukion ykköseltä. Tosin en tiiä, mitä nää ekana vuotena teki (IB on siis kaksvuotinen tutkinto, eli ekana lukiovuotena voi tehä vaikka mitä).

Korkeelta putoaa kovaa. Norjassa mulla oli maailman paras lukujärjestys ja nyt on maailman huonoin. Norjassa ei siis ollut yhtäkään hypäriä ja päivät oli parhaimmillaan kahen tunnin mittasia ja pahimmillaankin 8.00-15.30. Nyt mulla ei oo päivääkään ilman parin tunnin hypäriä (mä siis niin inhoon hypäreitä, Suomen lukiossa tarkkaan pistin päivät täyteen), perjantaita lukuunottamatta päivät alkaa kaheksalta ja loppuu joko kolmelta tai puol viideltä. Vaikka olis vaan kolme tuntia. Ihan hirveetä ajan tuhlausta.

Ruotsalaisten suunnittelukyvyt ei säväyttäny tällä kertaa. Miks osa on merkitty blockeina ja osa on erikseen ja miksei yks blokki voi aina olla samaan aikaan? (Siis samat aineet samoihin aikoihin). Nyt mulla on ranska ja ruotsi samaan aikaan KERRAN viikossa. (Nyt vasta huomasin, että tässä uudessa blogiystävällisemmässä screenshotissa blockien kanssa ollaan jo järkevämpiä - alunperin niitä oli 6)
Tän lisäks perjantaita lukuunottamatta päivät on tosi samanlaisia. Hissaa yks tunti joka päivä, ranskaa myös, tiistain ja keskiviikon ainoo ero on yks lisätunti ja muuten ihan samat aineet eri järjestyksessä.

Koulun vaihto itsessään on mennyt ihan hyvin. Joissakin aineissa on tehty vähän eri asioita, mutta ei mitään ylitsepääsemätöntä. Joissakin aineissa oon jopa vähän edellä.

Tällä hetkellä sanoisin, että Ressu on ollut mun lempikoulu, Unkarin Csik Ferenc kaikista vähiten suosikki ja nää kaks nyt sitten jakaa keskimmäisen sijan. Saas nähä, mitä mieltä oon kun vähän paremmin asetun.

Oisin laittanut jotain Wikipediasta pöllittyjä  lainattuja kuvia (toki lähteet mainiten), mutta sain koululta MacBookin enkä osaa tallentaa sillä kuvia :D Tässä toi hiiren oikea näppäin toimii ihan samalla tavalla kuin vasenkin. Oon nyt -yllättäen- hypärillä ja oma kone on kotona.

P.S. Ihanaa kun saa kouluruokaa! Eväiden pakkaaminen oli aika ärsyttävä lisä aamurutiineihin. Valittajat siellä Suomessa hiljaa, eihän teitä kukaan kiellä joka päivä tuomasta omia ruokia jos ei tarjonta kelpaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti