perjantai 10. helmikuuta 2017

Sopeutumista

Uuteen paikkaan muuttaessa on aina omat kujeensa. Mä oon viimeaikoina alottanut uusissa maissa ja kouluissa muutamaan otteeseen, joten aattelin kirjottaa parit listat asioista, jotka on ollut suunnilleen samoja kaikilla kerroilla. Nyt kyllä vähän Ruotsi-painotteista, ne on parhaassa muistissa.

Näin sitä tuppaa alussa käymään:

1. Myöhästyy siitä bussista ihan vaan sen takia, ettei tiennyt sitä järkevintä reittiä ja käveli sitten ihan järjetöntä kiertotietä (tai odotti sitä väärässä paikassa...) Onneksi ruuhka-aikoina sekä kotiin että kouluun menevät bussit menee viiden minuutin välein, että ei sinänsä mikään isompi juttu. Turhaa vaan.

2. Ei tiiä, miten bussien kanssa toimitaan. Pitääkö seistä käsi ojossa bussia pysäyttämässä, mistä ovesta pitää mennä, onko pakko näyttää lippua. Jos on, miten? Painaako jotain nappuloita vai sanooko vaan kuskille, että lapsi Malmöhön (kyllä, täällä pääsee 20-vuotiaaks asti lastenlipulla). Kuskit ei oo tähän mennessä puhuneet sanaakaan englantia.

Junissakin oli säätöä lippujen kanssa, ensinnäkin aina matkakortilla ostettaessa tulee semmonen kuitti mukaan, mihin en oo muualla törmännyt. Luulin sitten, että se on se lippu, kunnes lopulta selvisi että voi vaan piipata sen kortin vaikka vaihtaessa bussiin. Ja junassa lipuntarkastaja lukee sen eri tavalla kuin Helsingissä, eli se kortti laitetaan lukijan alle, ei päähän (vaikka sitä korttia kuinka yrittäis tyrkyttää siihen päätyyn).

Budapestissä tältä säästyy, koska siellä ei vieläkään oo kortit käytössä ja kuukausilippukin on paperinpalanen.
 
3. Joka paikkaan varaa ainakin 20 minuutin myöhästymisvaran. Vaikka kuinka kattois Google Mäpseistä, että mihin suuntaan pitää mennä, on ihan eksyksissä kun tulee junatunnelista maanpinnalle.

4. Lähtee kävelemään väärään suuntaan, tajuaa asian, "tarkistaa" jotain puhelimesta, kääntyy takasin. Oishan se nyt ihan liian noloo yhtäkkiä tosta noin vaan kääntyä ihan randomisti niin puhelimesta voi tsekata muka muuttuneet suunitelmat.

5. Norjassa oli helppo tervehtiä kassoja ja bussikuskeja, koska hi ja hei kuulostaa tarpeeks samalta (norjassa siis ei äännetään äi:n ja ei:n välimaastosta). Nyt sitten jos on ihan perusjutut "moi haluutko kuitin moikka" ni kyllä menee ruotsiksikin ihan "hej nej tack hejdå", mutta entä jos sieltä tuleekin jotain tarkempia kysymyksiä tai - auta armias - small talkia. Tommosen varalta olis helpompi mennä heti alkuunsakin englanniksi.

6. Joku alkaa puhumaan ja pitäis vastata. Varsinkin jos kyseessä on lapsi tai vanhus. Joku romani tuli vähän päättäväisemmin kerjäämään ja tilanteesta selvittyäni alkoi joku vanhempi nainen päivitellä moista agressiivisuutta. "Mhm.. ja.. ja.. ja" hymyt päälle ja pois tästä seuraavasta haasteesta.

7. Ei osaa ees käyttää omaa ulko-ovea. Ekalla kerralla kun koitin lähteä ulos, en millään meinannut saada ovea lukkoon ja vielä avainta irti siitä ovesta. Parin minuutin säätämisen jälkeen onnekseni naapuri sattui tulemaan ulos omasta kämpästään ja näytti että miten sitä ovea pitää nostaa ja työntää.

8. Kävelee kauppaan, joka on tosi kaukana ja saa selville vastaavan olevan kolmannesmatkan päässä toisessa suunnassa. Tietty myös se, että pitää selvittää että missä kaupassa on mitäkin halvimmalla.

9. Miten siellä kaupassa maksetaan. Monissa kaupoissa on lähimaksulukijat, mutta ne ei toimi kaikkien korttien kanssa. Tän lisäksi Ruotsissa kolikkomaksut suoritetaan automaatilla, mikä yllätti ekalla kerralla. Sentään kaikki maksaa täällä veronsa (eli ei oo tullut vielä vastaan paikkaa, jossa ei kortti kävis), Norjassa ja varsinkin Unkarissa oli aina vähän käteistä mukana yllättävien tilanteiden varalle. Norjassa ei ulkomaiset kortit toimi ihan aina ja on kyllä muutama falafelpaikka, joissa ei varmaan ihan kaikkea verottajalle asti ilmoteta; Unkarissa taas tilanne on jälkimäinen.

10. Ei oo mitään hajua miten pyörän kanssa pitäis toimia. Vielä se on Örebrossa odottamassa kuljetusta etelänmaille, mutta oon jo koittanut kyttäillä oikeita toimintatapoja. Missä sillä saa ajaa (kävelytiellä, autotiellä vai erillisellä pyörätiellä on kaikki paikasta riippuen mahollisia) ja muuta semmosta. Katoin just junassa olevia pyörätelineitä, jotka oli kaks tankoa lattiasta kattoon ja mulla ei kyl oo mitään aavistusta, et miten se pyörä  pitäis asentaa niihin.

Eli toisin sanoen ei tiiä miten mikään tehään tai miten mihinkään mennään. Nää on niin pieniä ja (osittain) nykyään itsestäänselviä asioita, että tuntuu ihan hölmöltä olla osaamatta niitä. Täytyy vaan hyväksyä, että palautuu osittain lapsen tasolle, kun lähtee uusiin paikkoihin.

Sitten kun tuntee paikan, on nää jutut hanskassa ja tietää missä on ilmaset vessat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti