maanantai 3. huhtikuuta 2017

Askel kohti ruotsinsuomalaisuutta - Sisuradion haastattelussa

Kaipa tästä tänne bloginkin puolelle pitää kirjotella, kun kerran blogin kautta koko mahdollisuus avautui. Tosiaan Sisuradiolta tuli torstaina viestiä että hei, tuutko aamun vieraaksi maanantaina. Tottakai tuun.

Heräsin sitten aamulla vähän aikasemmin (neljän tunnin yöunilla vaikka herätys olikin vaan 40 min aikasemmin) ja läksin Malmöhön Ruotsin yleisradion tiloja kohti. Siellä sitten juteltiin matkustelusta ja Ruotsissa opiskelusta. Täältä löytyy koko juttu (12 min), jos kiinnostaa.

Mähän en sinänsä laske itseäni ruotsinsuomalaiseksi, vaikka Ruotsissa asunkin ja suomea puhun. Oon kuitenkin jo parin vuoden päästä jatkamassa matkaa muille maille ja johan sitä on jo muuallakin asuttu. Mä aattelen suomenruotsalaisuutta enemmänkin etnisenä terminä. Lähinnä semmoisia ihmisiä kuvaavana, joilla kotimaa on Ruotsi ja isänmaa Suomi, tai jotka ei oikeen ole ruotsalaisia tai suomalaisia vaan jotakin siltä väliltä tai vaikka molempia. Mä oon suomalainen ja mun kotimaa on Suomi, oli fyysinen koti sitten missä tahansa. Ulkosuomalainen on kyllä kanssa ihan hyvä, kun se ei oo sidonnainen vain yhteen maahan. Englanniksi sitten inhoan sanaa expat, josta tulee mieleen rikkaat valkoset ihmiset, jotka hengaa muiden rikkaiden valkosten kanssa vähemmän rikkaissa maissa. 

Nojaa, eipä loppupeleissä sanoilla ole niin väliä enkä loukkaannu sydänjuuriani myöten, vaikka mua ruotsinsuomalaiseksi tai expatiksi kutsuttaiskin. Todellisuudessa tää pohdinta on vähän täytettä tähän muuten niin lyhyeen postaukseen :D

Oli kyllä tosi mukava kokemus, vaikka vähän jännittikin (jossakin vaiheessa elämää on kyllä tullut enemmän jännitettyä luokan edessä puhumista kuin nyt tätä...)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti