torstai 28. syyskuuta 2017

Mulkvisti ja minä

Ihan alkuun, "mulkvistin" alkuperä löytyy tästä nettiä paljon kiertäneestä Tumblr-postauksesta. Ihan jo tuntemisen alkuajoilta lähtien on tuo ollut meidän nimitys toisillemme. Jossakin vaiheessa Vincent eli postauksen Mulkvisti jopa kutsui kaikkia suomalaisia mulkvisteiksi.
Alkuperäisestä lähteestä ei mitään hajua, tämän löysin täältä
Tajusin, että Vincent seikkailee melkein kaikissa postauksissa, mutta en oo sen kummemmin asiaa selittänyt. Melkeen kaikki joo on varmaan arvanneet, että kyseessä on poikaystävä, mutta nyt hieman taustatarinaa kehiin.

Vincent syntyi Pariisissa parikymmentä vuotta sitten ruotsalaiselle äidille ja portugalilaiselle isälle. Pariisissa Vincent ehti asua vajaat kaksi vuotta, ja sitten suunta kävi kohti Zimbabwea viisivuotiaaksi asti. Tämän jälkeen Vincent äiteineen asui Ruotsissa 19-vuotiaaksi asti, joskin välissä oli kaksi vuotta Malissa Länsi-Afrikassa. Vincent ei ole koskaan asunut isänsä kanssa, joka on myös asunut useissa maissa (mm. Meksiko, Sveitsi, Mosambik, Dominikaaninen tasavalta, Guatemala) ja nykyään majapaikka on Wienissä meksikolaisen vaimon ja kahden pienen lapsen kanssa. Vincentin vanhemmat sisarukset ovat nelikymppisiä ja asuvat Lissabonissa. Joko on pää sekasin?
Kesä 2016 Norjassa ja Vincentin ylipitkät hiukset
Me tavattiin Whatsapp-ryhmässä, kun olin vaihtarina Unkarissa (välipäivät 2014). Parin kuukauden chättäilyiden jälkeen tavattiin oikeessa elämässä, kun Wienissä isän luona ollut Vincent tuli junalla Budapestiin päiväksi. Pian vaihtovuoden jälkeen alettiin seurustella (eipähän tullut rikottua Rotaryn sääntöjä) ja kohta tavattiin Norjassa, missä Vincent oli kesätöissä. Mun lukion ykkösvuoden aikana Vincent asui kotikaupungissaan Örebrossa ja me vierailtiin toistemme luona siten, että nähtiin noin kerran kuukaudessa. 

Tammikuussa 2016 hain UWC-stipendiä, jota en saanut ja sitten "lohdutuksena" puolitosissamme ajateltiin, että voisin muuttaa Vincentin kanssa Norjaan ja myöhemmin Ruotsiin. Kesätöitä olin jo ajatellut hakea samasta norjalaisesta paikasta, jossa Vincent oli jo edellisenä kesänä työskennellyt. Vincent, kuten monet ruotsalaiset, ajatteli pitää välivuoden Norjassa ja mä sitten jatkoin Norjassa oloa siinä mukana. IB-lukion kanssa pitäisi olla mahdollista vaihtaa kesken kaiken, ja Ruotsiin ajateltiin muuttaa vuoden jälkeen Vincentin yliopiston takia. Norjassa asiat ei mennyt ihan niin kuin suunniteltiin, ja lopulta muutettiin Ruotsiin jo talvella.
Alkuvuoden 2016 jäätävät viikot
Moni voisi sanoa, että oli turhan hätiköityä muuttaa ulkomaille ennen 18-vuotissyntymäpäivää yhden vuoden seurustelun jälkeen. Mä päätin ottaa tän "riskin", koska maitojunalla olisi päässyt helposti kotiin. Pärjäisin toki täällä yksinkin, jos ei Suomeen paluu houkuttelisi. Tässä ei kuitenkaan tehty mitään vaikeasti purettavia virallisia sopimuksia eikä olla toisista riippuvaisia, joten en kokenut tarpeelliseksi odottaa ja miettiä, että pärjättäisiinköhän me saman katon alla. Kokeilemalla sen saa selville. Se ei pelaa, joka pelkää. Hyvin on mennyt.

Me ollaan molemmat kielinörttejä, ja Vincent on oppinut aika hyvin suomea. Tässä pieni näyte:

"Moi! Mun nimi on Vincent, ja mä oon 20 vuottaa vanha. Mä puhun vain vähän suomea, mut mä haluun opiskella lisää. Mun mielestä, suomen kieli on vähän vaikee, koska ei oo indo-euroopan kieli ja se ei oo samanlainen ku ruotsi/englanti/ranska etc.

Nyt mä oon opiskelia, yliopistossa Lundissä, Skånessa. Mä tykkään Lundista, koska se on sopiva iso (ei oo pieni mut ei tosi iso). Ja 2 toiset isot kaupunkit (Malmö ja Kööpenhamina) on lähellä (Malmö 10 minuutia ja Köpis 30-40 minuutia junalla). Koska Skåne on etelä-Ruotsissa, täällä on lämminpi ku eg. Tukholma ja Helsinki. Ja sitte, täällä ei oo niin pimee ku keski-Ruotsissa. Mä en tykkää jos 3-4 iltäpäivässä on pimee, niinku Örebrossa/Tukholmassa. Mun mielestä, pimee iltäpäivä on vähän depressiivit. 

Mun suomi on tosi huono, anteeksi. Mä haluun opiskella lisää. Kiitos ja moikka."
Äitin häistä kesältä
Vincentillä on siis erittäin oleellinen rooli blogin kanssa, joten ajattelin että olisi aiheellista avata asiaa enemmän.