keskiviikko 20. syyskuuta 2017

Ruotsissa ei ole nakkikeittoa

Selailin ihan normaalisti Facebookkia ja "Vad lagar du för veganmat idag?" -ryhmää, ja tällainen tuli vastaan:

Ja kaikissa kommenteissa puhuttiin suomalaisten mummojen luona syödyistä lapsuuden ajan muistoista. Siis häh?

Tässä nyt olis kerrankin meille sopiva kansallisruoka, joka ei ois oikeesti ruotsalainen. Hapankorput myös. Miksi suomalaiset aina mainostaa näkkäriä, kun se on ruotsalaista ja hapankorput on paljon parempia? Ne on tosin levinneet aika hyvin Eurooppaan Finn Crisp -merkin avulla.

Nyt kun tarkemmin ajattelee, niin en oo Ruotsissa ikinä syönyt tavallista keittoa. Siis sellasta, missä mausteisessa vedessä lilluu juureksia ja jotain proteiinia. Täällä kaikki on sosetta.

Toinen, mitä ruotsissa ei oo on kinuskikakku. Kinuskia kyllä löytyy ja sitä kutsutaan yleensä kolasåsiksi (mutta joskus myös kinuskiksi tai tjinuskiksi venäjästä suomen kautta lainattuna). Kakkuun ei vaan olla keksitty laittaa. Sääli, sillä varsinkin pienenä se oli mun lempikakku. Prinsessakakkua inhosin.

Ruotsalaisissa piirakoissa ei oo sitä kermaviiliseosta. Löytyyhän Suomestakin semmosia "kuivia" versioita, mutta täällä oltiin ihan ihmeissään piirakasta, jossa on tavallaan kastikkeet jo mukana. Täällä ne kuivat piirakat syödään aina jonkun vaniljasoossin kanssa. Suolaisten piirakoiden puolella Vincenttiä perheineen ihmetytti ja ihastutti ruispohja.

Suomessa on enemmän venäläisiä ja saksalaisia vaikutteita ja rahkaa ja luumuja käytetään paljon enemmän. Vincent rakastaa rahkapullia. Pullista puheen ollen, täällä ei oo semmosia tavallisia pullia. Joko korvapuusteja, laskiaispullia tai sitten niissä on jotain täytettä (usein vaniljaa). Korvapuustitkin on semmosia kyljellään makaavia rullia.

Kun googlaa "bulle"
Ruotsissa on paljon erilaisia pullia ja niitä kaikkia kutsutaan omilla nimillään, joten pelkkä hakusana "pulla" ei näytä ihan koko totuutta. Tässä kuvassa näkyy myös tavallinen pulla, mutta kuvatekstistä näkee sen olevan esimerkki norjalaisesta pullasta.

Kaikkihan muistaa ruotsin tunneilta, kuinka semla on suomenruotsissa sämpylä ja ruotsinruotsissa laskiaispulla. Skånessa sämpylä on bulle ja laskiaispulla taas fastlagsbulle kuten suomenruotsissakin. Tosin nykypäivänä sitä taidetaan kutsua enemmän semlaksi täälläkin.

Kuvissa näkyvät pienet ruskeat pallerot, chokladbollit, on tosi suosittuja. Varsinkin vegaanina niitä tulee syötyä, sillä ne on lähes aina vegaanisia. En kyllä ikinä oo semmosta syönyt pullan kanssa, kuten kuvat ehdottaa.

Maitotuotteissa on pieniä eroja. Kuten jo sanoinkin, rahkaa ei käytetä leivonnassa ollenkaan niin paljoa kuin Suomessa. Varsinaista piimää eli kärnmjölkiä ei oikein löydy, mutta sen sijaan melkeen samanlaista joskin paksumpaa filmjölkiä syödään lusikalla. Se on usein jopa maustettua, eli periaatteessa piimän ja jogurtin välimuotoa. Sekä kärnmjölk että filmjölk kuuluvat kulturmjölk-kategoriaan. Viili eli fil(bunke) ei kuulu enää yleisiin ruotsalaisiin ruokiin, mutta kuulemma suomalainenkin kauppojen viili on aika kaukana alkuperäisestä.

Juhlaruoka on aika erilaista. Pääsiäisenä ja jouluna on suunnilleen samat eväät. Esimerkiksi prinssinakkeja, lihapullia, lihahyytelöä ja janssonin kiusausta löytyy ainakin Vincentin perheessä pöydästä sekä jouluna että pääsiäisenä. Pääsiäisruoka on Wikipedian mukaan kevyempää kuin jouluruoka, mutta tietenkin vaihtelee aika paljon eri puolilla maata. Juomapuolella on mainittava julmust ja påskmust. Samaa litkua, jota kuulemma joko vihaa tai rakastaa.

Tässä oli mun havaintoja pienellä Wikipedia-tsekkauksella, joten ei kannata pitää tätä minään ohjenuorana jos nyt johonkin vakavampaan näitä tietoja sattuisi tarvitsemaan.