tiistai 28. marraskuuta 2017

Kesä Normandian Rouenissa

Tää postaus on ollut lähes valmiina jo pari kuukautta, joten nyt pikkuvioista huolimatta aion sen julkaista. Vietin siis Rouenissa kesällä viisi viikkoa au pairina ja jo siellä ollessa suunnittelin postausta, jossa esittelen kaupunkia.

Rouen on reilun 100 000 asukkaan kaupunki Normandiassa puolentoista tunnin ajomatkan päässä Pariisista. Jos joskus on Pariisissa ylimääräistä aikaa ja halua päiväretkelle, voin suositella Rouenia. Halvimmillaan bussiliput on viisi euroa suunta. Ranska on tietenkin täynnä paikkoja, joista en oo edes kuullut, mutta mun tuntemista kaupungeista on Rouen suosikki. Söpöjä taloja, sopiva koko, ei liikaa turisteja, mutta kuitenkin tekemistä. En koko elämääni siellä haluaisi viettää, mutta kesäksi se oli juuri sopiva.

Rouen yhdistetään usein Jeanne d'Arciin, joka poltettiin roviolla Rouenin Vieux Marché -aukiolla, kun kaupunki oli vielä englantilaisten vallan alla.
Vieux Marché - vanha tori
Jeanne d'Arcin kirkko Vieux Marchélla
Kirkko sisältä
Le donjon tour de Jeanne d'Arc - Jeanne d'Arcin torni, jolla ei ole melkeen mitään tekemistä Jeannen kanssa
Katedraalin luona on myös Jeanne-aiheinen museo, jossa seurataan Jeannen matkaa ensimmäisistä näyistä aina roviolle tuomitsemiseen asti. Jeannea syytettiin jumalanpilkasta ja noituudesta, mutta hän on nykyään katolinen pyhimys.

Rouenin katedraalikin on aika upea näky. Varsinkin kesäiltaisin kymmeneltä järjestettävä valoesitys oli upea kokemus. Tässä on aika hyvä video (kuuden minuutin kohdalla on mun suosikkikohtaus).
Katedraali päivänvalossa
Rouenista löytyy melko paljon museoita. Itse kävin teidemuseossa (Musée des Beaux Arts), luonnontieteellisessä (Muséum d'Histoire Naturelle), antiikkimuseossa (Musée des Antiquités), Jeanne d'Arcin museossa (Historical Jeanne d'Arc) ja Panorama XXL:ssä (panoraamamaalaus 1400-luvun Rouenista). Tämän lisäksi kaupungista löytyy esim. lisää taidemuseoita, puolitärkeiden henkilöiden syntymäkoteja ja keramiikkamuseo. Museoiden paljouden lisäksi Ranska on museoystävällinen maa, sillä sisäänpääsymaksuja on harvoin. Mun tietääkseni Rouenissa sisäänpääsymaksu on vain Panoramaan ja Jeanne d'Arciin (osassa pitää kyllä maksaa vähän jos ei ole opiskelijakorttia).
Panorama XXL
Taidemuseo
Museoiden rakennuksetkin on yleensä vanhoja (antiikkimuseo)
Luonnontieteellinen


Näkymät Jeanne d'Arcin museosta
Mun suosikkiasia Rouenissa oli ihan vaan kävellä ympäriinsä, koska kaikkialla on niin nättiä.
Kuten sanottua, ei mikään loppuelämän kaupunki, mutta palata voisin kyllä käymään!