maanantai 21. toukokuuta 2018

Lukion loppu, malilaista meininkiä Göteborgissa ja muita tapoja täyttää puolikas viikko

Lukio ehkä loppui, mutta tekeminen ei. Torstaina ja perjantaina kävin siis kirjoittamassa viimeiset final examit (ranska) ja siihen päälle DELF:in eli Ranskan valtion kielikokeen. Tuolla DELF:illä ei ollut oikeastaan mitään väliä, mutta sillä voi todistaa kielitaidon helpommin ymmärrettävällä tavalla eli eurooppalaisilla tasoilla A1-C2, joista suoritin tason B2. Kokeiden loppua käytiin juhlistamassa parhaalla mahdollisella tavalla: all you can eat - sushiravintolassa, jossa saa siis tilata sushia niin paljon kuin haluaa. Vegaanisia vaihtoehtoja oli melkein 20, joten ei todellakaan tarvinnut tyytyä inariin, kurkkuun ja avokadoon, vaikkei niisäkään mitään vikaa ole.

Heti lauantaina oli sitten yksi harvoista meidänkin koulussa tehtävistä lukioperinteistä: studentbal. Tämä on ilmeisesti lainattu jenkkien prom-systeemeistä, enkä oikein tälle tiedä hyvää sanaa suomeksi. Syötiin kolmen ruokalajin illallinen ja sen jälkeen tanssittiin vapaasti (eli siis ei ollut mitään harjoiteltuja tansseja kuten wanhoissa). Kovasti koetin etukäteen kysellä pukukoodista, joka kuulemma oli aika vapaa eikä mekon pituudella ollut väliä. Paikalla kuitenkin sain huomata olevani lähes ainoa lyhyemmässä mekossa ja jotkut oli käyneet ihan kampaajallakin. Noh, näitä käy ja yritin kyllä kysellä monelta eri tyypiltä. Säästyipähän rahaa ja luonnonvaroja kun jäi uusi mekko ostamatta :D Tykkään kyllä tosta mekosta tosi paljon, vaikkei se ollutkaan ihan se oikea tuohon tilanteeseen. Yksi kaveri jopa tuli ihan erikseen sanomaan, että se on kuin tehty mulle, joten en nyt ihan metsään mennyt.

Huomatkaa Turning Torso taustalla
Koko tämän viikonlopun aikana oli paljon odotettu joka neljäs vuosi järjestettävä Lundakarnevalen. Vaikka alueelta löytyykin myös "Barnevalen" eli lapsien ohjelmaa ja muuta tavallista markkinasälää, oli homma yliopiston opiskelijoiden järjestämä ja pääpaino oli juomisessa ja musiikikeikoissa. Itse en nyt jaksanut sitä ja studentbalkin vei yhden illan, joten kävin paikalla vain kerran (tähän myös vaikutti sisäänpääsymaksu: 70kr/kerta tai 200kr/viikonloppu). Ihan kiva että kävin, mutta ei kyllä kaduta, etten käynyt enempää. Ruoka ei ollut erityisen hyvää ja aktiviteetit olivat aika amatöörimäisiä ja maksullisia. Ihan mukava tapahtuma ja varmasti monelle erittäin mieluinen, mutta ei nyt ollut ihan mun juttu.


Sää on ainakin ollut hyvä

Karnevaltåget eli paraati oli ehkä vaikuttavin osuus
Eilen sunnuntaina matka kävi kohti Göteborgia, missä vietettiin Vincentin äidin kuuskymppisiä malilaisissa meiningeissä. Konserttitalolla kuunneltiin maailmankuulujen Habib Koitén ja Bassekou Kouyatén musiikkia ja myöhemmin syötiin länsiafrikkalaisessa ravintolassa, Babembassa. Ravintolan malilainen omistaja sai suostuteltua tähdet seurueineen omaan ravintolaansa, vaikka ruoka oli jo tilattu jostain toisesta :D Tämä omistaja on meilekin tuttu, ja yllättäen vältettiinkin yöbussi yöpymällä hänen luonaan.

Vincent äiteineen ovat kuunnelleet molempien näiden musiikkia vuosia ja käyneet konserteissa useampia kertoja. Nyt he eivät pääseet pelkästään ruokalemaan samaan pikkuravintolaan, vaan Bassekou Kouyaté, ehkäpä maailman parhain ngoni-soittaja, antoi Vincentille numeronsa ja lupasi opettaa kuinka tätä instrumenttia soitetaan!

Tänään sitten tultiin aikaisin takaisin Lundiin ja iltapäivällä kävin kävelyllä eräästä vegaaniryhmästä sattumalta lötytyneen suomalaisen naapurin kanssa. Huomenna matka on kohti yllätysreissua, jonka Vincent on suunnitellut. Tällä kertaa se on pysynyt yllätyksenä, vaikka mulla onkin aika vahva veikkaus... Kohta sen näkee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti