lauantai 18. elokuuta 2018

Ruotsin väreissä Kielitietieteen olympiadissa Prahassa

Kuten otsikkokin kertoo, pääsin edustamaan Ruotsia kansainvälisessä kielitieteen olympiadissa (International Linguistics Olympiad - IOL). Tämänvuotinen kilpailu oli kuudestoista ja se järjestettiin Prahassa. Ennen varsinaista kilpailua (26.-30.7.) Ruotsin joukkue vietti viikon Prahassa harjoitusleirillä.

Sven, Ruotsin maskotti

Nämä oli hyviä viuhkoja siinä kuumuudessa

Tämä olympiadi taitaa olla yksi vähiten suosituista lukio-olympiadeista, ja Suomestakin lähetettiin ensimmäinen joukkue yli kymmeneen vuoteen tänä vuonna. Kilpailun laatua on vähän vaikea selittää, mutta lyhyesti sanottuna tehtävät ovat kieliin liittyviä logiikkaongelmia. Kilpailijoiden ei ole tarkoitus puhua kyseisiä kieliä, ja tehtävistä voi suoriutua ilman minkäänlaista kielitiedeosaamista (tokihan se auttaa, kun osaa etsiä tietynlaisia asioita). Suurin osa osallistujista olikin siis matematiikkaihmisiä. Täältä löytyy tän vuoden yksilöfinaalitehtävät suomeksi. Tehtävä numero kakkosen tyyliset tehtävät on mun suosikkeja, ja tänä vuonna tuo sattui vielä olemaan helpoin sekä äänestyksen että pisteiden perusteella.

Itselläni varsinainen kilpailuosuus ei mennyt erityisen hienosti, enkä sitä odottanutkaan. Sen sijaan yllätin itteni olemalla yksi sosiaalisimmista osallistujista (nörttien seassa se nyt ei varmaan mikään saavutus ole) ja käteen jäi tuttujen lisäksi myös potentiaalisia ystäviä.

Vaikeimman tehtävän (nro 4) tilastoja... Maksimipisteet on siis 20


Ensimmäinen viikko vietettiin hotellissa vain ruotsalaisten kesken. Lähes joka päivä harjoiteltiin kymmenestä seitsemään, joten aikaa kaupungin näkemiselle ei ollut ihan hirveästi. Ehdin kuitenkin nähdä tärkeimmät nähtävyydet ja vähän muutakin. Yllätyksekseni olin ainoa, jota moiset hommat kiinnostivat, joten seuraa ei oikein herunut.John Lennonin muuriVarsinaisen kisan aikana sitten majoituttiin yliopiston kampuksella (Czech University of Life Sciences Prague). Muuten tässä ei ollut mitään valittamista, mutta ruokalasta ilmoitettiin vain paria päivää ennen kilpailua, että vegaaniruokaa ei ole tarjolla ":)" Voin kertoa, että Budapestin (muutenkin hyvä) tarjonta oli aika taivaallista muutaman päivän riisin/perunoiden ja salaatin jälkeen. Ruotsin joukkueessa yli puolet oli lakto-ovoja, joten harjoitusleirin aikana ruoka-asiat oli kyllä otettu hyvin huomioon.
Prahan vegaanivalikoima on erinomainen, mutta valitettavasti en päässyt sitä paljoa kokemaan yhteisten ruokailujen takia. Kerran pääsin maistamaan perinteistä svíčkováta tempellä

Asuntoloita
 Varsinaisten kilpailujen lisäksi tshekkiläiset olivat järjestäneet luentoja, matkan Kutná Horaan ja perinteisen Jeopardy-illan. Jeopardy on siis anglomaailmassa suosittu visailupeli, josta meillä oli kyllä ihan eri versio käytössä.

Jeopardy


Kutná Horassa mielenkiintoisin asia oli luukirkko, josta löytyy 40 000 ihmisen luita.
Olen todella iloinen, että sain mahdollisuuden osallistua tähän! Muistan, kun joskus Ressussa puhuttiin biologian olympiadista, ja mieten miten siistiä olisi osallistua sellaiseen (jos en siis vihaisi biologiaa ja lähes kaikkia muita aineita, joissa näitä olympiadeja järjestetään). 

Prahasta sitten matka jatkui bussilla Budapestiin, josta enemmän seuraavassa postauksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti