perjantai 3. toukokuuta 2019

Praha 101 - tänne muuttavalle

Tässä postauksessa on vinkkejä Prahaan muuttavalle, mutta tulevaisuudessa kirjoitan myös turisti- ja vegaaniruokaversiot.

Itellä kun ei ole lapsia, lemmikeitä tai mitään sen isompaa maallista omaisuutta, on muuttaminen maasta toiseen aika helppoa ja kivutonta. Tässä kuitenkin hieman vinkkejä tänne asettumiseen.

Asunto


Tää oli ainakin itelle vaikeinta muutossa. Asuntojen hinnat on kohonneet viime vuosina ja oikeastaan en taida tuntea ketään, joka ei vuokraisi huonetta isommasta asunnosta. Ja me ollaan kuitenkin työssäkäyviä eikä opiskelijoita. Huoneiden hinnat liikkuvat kymppitonnin molemmin puolin, mikä on siis vajaat 400€. Halvemmallakin voi päästä, jos osaa tshekkiä, on suhteita, todella onnekas tai vuokraa kalustamattoman huoneen.

Varoituksen sanana se, että Suomesta en oo ikinä mitään vuokrannut, mutta Länsinaapurista kyllä löytyy pohjolalaista kokemusta.


Facebook-sivuilla mainostettavat asunnot ovat usein all inclusive elikkä tuohon vuokraan sisältyy kaikki vesi-, sähkö-, netti-, kaasu-, ja muut maksut. Muilla sivuilla taas nämä eivät useinkaan kuulu mukaan, mikä on erittäin ärsyttävää. Joskus näistä pulitetaan jopa 5000czk eli melkein 200€, mutta silloin ollaan jo aika kusettamisen puolella. Tavallisesti hinnat liikkuu noin 1000-3000Kč (40-115€) suunnilla. Näitä siis kutsutaan nimellä utilities. Tuon utilities-summan pistäminen isoksi siis saa asunnon/huoneen näyttämään paljon halvemmalta ensisilmäyksellä. Joskus utilities on ihan reilusti esillä tyyliin 9000+1000, mutta joskus sitä ei näe ennen viestittelyä. 

Tämän lisäksi lisähintaa saattaa tulla commission eli siis välitysfirman osuus. Tää on yleensä yhden kuukauden vuokra ja katoaa siis aivan taivaan tuuliin vuokralaisen näkökulmasta. Mitä oon kuullut niin noista välitysfirmoista ei edes välttämättä ole paljoakaan hyötyä, joten lyhyen työkeikan tai Erasmuksen ajaksi en itse sitä maksaisi. Facessa on harvemmin tätä, muilla nettisivuilla kylläkin.

Takuuvuokra on tutusti yleensä kuukauden vuokra, joskus kahdenkin. Ei ole myöskään harvinaista, että sitä kutsutaan viimeiseksi vuokraksi, eli sitä ei saada takaisin eikä viimeistä vuokraa makseta.

Pahimmillaan oon nähnyt, että asunnosta vaaditaan alkuun neljä vuokraa: yksi siis se ensimmäinen kuukausi, kaksi takuuvuokraa ja yksi välityspalkkio. Yleensä kyllä pärjää kahdella vuokralla.

Žižkovin TV-tornista

Asuntojen kunto on yleensä ihan ok: ei ihan Pohjolan laatua, mutta myös parempaa kuin esim. Budapestissä.

Vaikka sijainnilla on väliä hinnan kannalta, on Prahassa kuitenkin mahdollista asua keskustassa tai ihan sen läheisyydessä. Toisaalta taas julkinen liikenne toimii myös hyvin, joten myös näennäisesti kaukaisesta sijainnista voi olla suora ja nopea yhteys töihin tai yliopistolle.

Eniten suositeltu sivusto on https://www.bezrealitky.cz. Siinä on pieni hinta kolmen kuukauden jäsenyydelle, mutta ei välitysmaksuja. 

Facessa taas on useita ryhmiä, jotka löytyy hakemalla Prague rooms/apartments tms

Muiltakin nettisivuilta voi löytyä huoneita, mutta en voi kyllä niistä erikseen suositella mitään.

Paikallisia erikoisuuksia: pääsiäisajan vihreä kalja tai zelené pivo

Julkinen liikenne


Kuten jo sanoinkin, toimii julkinen liikenne täällä todella hyvin ja on lisäksi vielä halpa.  Kausilippuja löytyy eri pituisia: 1kk, 3kk, 5kk ja 12kk. Opiskelijoiden liput on käytännössä ilmaisia (esim. 14€/3kk). Ei-opiskelijatkin pääsevät aika halvalla, esimerkkinä viisi kuukautta on 2450 tshekin kruunua eli 95€. Kaikki hinnat näkee täältä.

Näiden lippujen hankkiminen voi tosin olla hieman vaikeaa, ellei tiedä miten toimia. Ensinnäkin systeemi on erittäin epäystävällinen suomalaisille, sillä näitä lippuja ei saa automaateista, vaan aina pitää mennä puhumaan ihmisten kanssa. Jos jossain olen törmännyt siihen surullisenkuuluisaan tympeään tshekkiläiseen asiakaspalveluun, on se noilla luukuilla.

Näitä kausilippuja on kahdenlaisia: henkilökohtaisia ja kuvattomia. Arvatenkin henkilökohtaiset ovat halvempia (esim yhdeltä kuukaudelta 550Kč / 21€ vs 670Kč / 25€). Niitä varten tarvitsee ensimmäisellä kerralla passikuvan ja henkilöllisyystodistuksen, ja itselläni kävi ihan suomalainen ajokortti. Siitä sitten saa pysyvän naamakortin, ja itse kausikortti vaihtelee aina kun pitää ostaa uusi. Täällä on lista, miltä metroasemilta saa henkilökohtaisen kortin.

Vinkkinä muuten, että jos jostain syystä voimassa oleva kuukausilippu jää kotiin, sen esittämällä sakkoa maksaessa toimistolla 800Kč sakko tippuu 50 kruunuun (30€ vs 2€). Lisätietoja täältä. Näin sakkoasioihin liittyen vielä se, että yksittäisliput pitää leimata ja isoille matkalaukuille tarvitsee oman lipun yksittäislipuilla matkatessa.


Rekisteröityminen


Tää ei ole ihan selkeää, mutta EU:n virallisen verkkosivuston mukaan minnekään ei tarvitse rekisteröityä, kun taas Tshekkien sisäministeriö sanoo vähän muuta. Itse en kyllä minnekään ole rekisteröitynyt, eikä kukaan muukaan mitä olen kysellyt. Kolmen kuukauden jälkeen voi hakea väliaikaista oleskelusertifikaattia, mutta en kyllä tiedä paljon siitä on hyötyä.

Ensimmäisten viiden vuoden aikana joka paikassa kysellään "pysyvää osoitetta" kotimaasta (tai sieltä, missä on viimeksi ollut kirjoilla) ja täkäläinen osoite on vain "väliaikainen".

Puistoja löytyy paljon! Tässä Divoká Šárka

Pankkiasiat


Meidän oli kaikkien pakko hankki paikalliset pankkitilit asap tänne muuton jälkeen, ja kaikilla on siitä aika erilaisia kokemuksia (jopa samoista pankeista). Jotkut pankit vaativat tshekkiläistä puhelinnumeroa, joka hoituu kyllä helposti prepaidilla. Vaatimus kaikissa pankeissa taitaa olla kaksi erillistä henkilöllisyystodistusta (esim. passi ja ajokortti), mutta multa kyseltiin vain passia. Toisaalta työpaikan suosittelemassa pankissa (Fio banka) ei hyväksytty edes työpaikan kirjoittamaa lappusta, vaan vaadittiin jotain parempaa todistetta täällä asumiselle. Siinä kiireessä sitten menin vaan tien toiselle puolelle UniCredit Bankiin, missä ei passin lisäksi vaadittu mitään ja sattui vielä erittäin mukava virkailija. 

Equa bankillä on myös kaveripiirissä tyytyväisiä asiakkaita, mutta tosiaan jopa samoilla pankeilla voi olla eri haaroissa ihan erilianen meininki. Ehkä suosittelisin vaan katsomaan muutaman hyvältä kuulostavan vaihtoehdon netistä ja sitten vaan onnea kokeilemaan lähimpään pisteeseen.

Ihana Riegrovy sady

Lääkäri ja sairastaminen


Jostakin syystä mulle oli tosi vaikeaa löytää tieni lääkärille, mutta lopulta se oli aika helppoa. Päädyin menemään Nemocnice Na Homolceen eli Holmolkan Sairaalaan, jossa on erikseen ulkomaalaisten vastaanotto. Puhuuko lääkäri sitten englantia on ihan tuurista kiinni, mutta sitä on vaikea ennustaa missään paitsi yksityisellä. Jos haluaa erikoislääkärille, voi googlaamalla löytää englantia puhuvan paikan. Tärkeintä on  työssäkäyvänä, että paikka hyväksyy VZP-vakuutuksen. Työnantaja hoiti sen homman ja näissä paikoissa oon sillä päässyt käymään täysin ilmaiseksi, vaikkei mitään akuuttia ollutkaan kyseessä.

Kolme ensimmäistä sairausloman päivää on palkattomia, mutta siitä ei ole tullut kokemusta itselleni tämän huiman viiden kuukauden työuran aikana.

Nämä on jo kukintansa kukkineet, mutta syreeni tuoksuu yhä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti