perjantai 24. toukokuuta 2019

Praha 101 - Vegaanille

Nyt viiden kuukauden jälkeen uskaltaa jo alkaa jaella vinkkejä. Jos tässä viimeisen kuukauden aikana  löytyy vielä jotain uusia suosikkeja, niin lisään ne sitten tänne. Edes puolessa vuodessa ei ehdi kaikkea kokeilla! 

Perushinta pääruoalle on 100-200Kč eli vajaat 4-8€, ja sille välille nämä melkein kaikki tippuvatkin. Monissa ravintoloissa on monenlaista ruokaa, joten nämä kategoriat eivät ole kovin tiukkoja.

Itse tykkään vähän simppeleimmistä ravintoloista, joten suurin osa näistäkin on sellaisia. Ei myöskään olla mitään terveysvegaaneja vaan aika sipsarimeiningeillä mennään.

Koska tästä listasta tuli aika pitkä, tässä on mun ja Vincentin TOP5-suosikit vähän auttamaan valinnanvaikeudessa

Minä: Waipawa, Střecha, Sushi Sushi, Eaternia, Forky's
Vincent: Waipawa, Dong Sheng, Vegan city, Thanh Tam, Forky's

Tshekkiläistä ruokaa

Waipawa Letná

Smeralova 12 (Letná)

Yksi meidän suosikeista. Täältä saa kolme erittäin tshekkiläistä ruokalajia: svíčková ("lihaa", juureskastiketta ja "dumpligseja"), leivitettyä vuustoa sekä gulassia perunahommeleilla. Näiden lisäksi on myös hampurilaisia ja jotain aasialaistyylistä nuudelihommaa, mutta vahva suositus menee noille paikallisille lajeille.

leivitettyä vuustoa - smažený sýr

Vegan's Prague

Nerudova 36 (Malá strana)

Kalliimpi ja turistisempi paikka, mutta keskiaikaisessa rakennuksessa ja näköalalla. Kannattaa yrittää bookata pöytä kattoterassilta. Täällä suosittelen myös tuota svíčkováta ja lasagnea, mutta gulassi kannattaa syödä jossain muualla. Löytyy myös burgereita, salaattia ja uunibataatteja.

Kaksi lasagnea ja svíčková  eli "dumplings"
Kattoterassi

Bistro Střecha

Milíčova 25 (Žižkov)

Tämä on myös siitä kiva paikka, että se työllistää kodittomia ja vankilassa istuneita. Omat suosikit on leivitetty vuusto ja gulassi, mutta löytyy myös esim. gnocchia ja kebabia. Hyviä jälkiruokia!

Gulassi ja "dumplings" sekä leivitetty vuusto ranskalaisilla

Roskaruokaa

Forky's

Veleslavínova 10 (Vanha kaupunki/Staré Město)

Forky's on yksi Prahan tunnetuimpia, eikä turhaan. Sieltä saa perinteistä pikaruokaa kuten hampurilaisia ja hodareita sekä joitakin aasialaisia annoksia (niitä en ole kokeillut). Omat suosikit täällä on seitankebab ja bangers&mash, mutta ranskalaisia en suosittele. Kaikki pakkaukset ovat muovittomia!

Bangers & Mash

Eaternia

Nádražní 3 (Anděl/Smíchov)

Eaternia on vähän sivussa keskustasta, Andělista vielä vähän etäämmällä. Roskaruokaa etsivän kannattaa tämä pyhiinvaellus kuitenkin tehdä, sillä omasta mielestä tämä on genrensä paras edustaja Prahassa. Erikoisuus Eaterniassa on langoš, joka saa tämän Unkarissa asuneen hyväksynnän. Muita hyviä vaihtoehtoja on gnocchi, hodari ja poutine. Viikottain vaihtuva lounasmenu kannattaa myös tarkistaa! Eaternia tekee omat ranskalaisensa, ja niille menee multa vahva suositus. Paikka on myös todella joustava muutoksien suhteen. Vain käteinen


Poutine, hodari ja gnocchi
Langoš

Chutnej

Voroněžská 19 (Vinohrady)

Hitusen kalliimpi paikka, mistä saa hampurilaisia ja pizzoja. Ei oma suosikkini, mutta silti ihan jees. Blue Vegan Pig Shopin vieressä, mistä voi käydä hakemassa jälkkäriksi donitsit.Puzzle Pizza

Ostrčilovo nám. 60 (Nusle)

Nimensä mukaisesti pizzaa. Ollaan oikeestaan aina vaan tilattu netistä, joten en tiedä millainen varsinainen paikka on. Ei ole kokonaan vegaaninen, mutta saa vuustoa, tofua, vegaanisalamia yms. Pizzan saa rakentaa itse nettisivuilla.


Aasialaista (lähinnä vietnamilaista)


Vietnamilaisia on Tshekeissä asukasta kohden eniten Euroopassa, ja se näkyy myös ruokatarjonnassa. Yksittäisiä ravintoloita on joka paikassa, ja sen lisäksi löytyy pari kokonaan vegaanista ketjua. Yksittäisissä paikoissa pitää yleensä tilata ja maksaa erikseen riisi.

Loving Hut

Monia sijainteja

Loving Hutteja löytyy monista eurooppalaista kaupungeista, ilmeisesti jopa Helsingistä, joten makumatkailijalle tämä ei ole välttämättä se ykkösvalinta. Täällä on aasialaistyylinen buffet, jossa maksetaan painon mukaan, ja sen lisäksi à la carte -listaltakin voi tilata joitakin ruokia. Ei omia suosikkejani, mutta Vincent tykkää. Lisäksi todella helppo vaihtoehto, kun näitä on joka nurkalla.


Vegan City

Husitská 45 (Žižkov) & Budečska 4 (Vinohrady) jälkimmäinen on parempi

Nimi voi tästä tuskin kauheasti huonommaksi mennä, mutta ruoka on ihan hyvää täällä. Konsepti on aika samanlainen kuin tuo Loving Hut, eli painon mukaan maksettava buffet ja varsinainen lista lisäksi. Listalta suosittelen bun nam bo -keittoa ja Vincent tykkää parsakastikkeesta. Tämä on Vincentin suosikkiravintola Prahassa, itse tykkään enemmän muista paikoista hah. Viimeisena aukiolotuntina saa kokonaisen lautasellisen hintaan 80Kč (3.10€)!

En kyllä millään muista minkä ketjun ruokia tässä on kun kaikki nämä on samanlaisia :D

Veganland

Muutama sijainti (Karlovo náměstí, Hradčanská, Pankrác)

Jälleen sama idea - ihan oikeasti en tajua, miten yhteen kaupunkiin mahtuu näin monta samanlaista ravintolaa! Omasta mielestäni näistä kolmesta Veganland on paras, mutta valikoima on pienin. Kaikki sijainnit on metroasemien lähettyvillä, ja jokainen on eri linjan varrella.

Tämän meemin lähde löytyy Karlovo náměstísta

Madame Lyn

Šafaříkova 18 (Vinohrady)

Tämä on vähän "hienompi" paikka ja siellä käytiin työporukalla illastamassa. Maapähkinäkastike on todella hyvää, ja muitakin vaihtoehtoja löytyi! Myydään myös lihaa.

Amitabha

Sokolovská 23 (Florenc)

Tätä paikkaa ollaan kokeiltu vain kerran. Täällä voi "rankentaa" oman annoksensta, eli valita kastikkeen ja proteiinin. Löytyy myös buffet, sushia ja perus à la carte.

Dong Sheng

M. Horákové 5 (Strossmayerovo náměstí/Holešovice)

Kiinalaistyylinen. Täältä otan aina saman annoksen, joka on nimeltään tyyliin jotain "tofu in spicy sauce", jota he itse kutsuvat mapotofuksi. Löytyy muitakin tofuannoksia, ja sen lisäksi lihaa. Yleensä antavat tilata lounaslistalta koko päivän. Myydään myös lihaa.

Älä anna ulkonäön häiritä, tää on hyvää :D

Sushia


Sushia löytyy oikeastaan kaikkialta, mutta se ei ole kovin hyvää monessakaan paikassa. Näiden kahden lisäksi löytyy varmasti muitakin hyviä paikkoja, mutta kun hyvän löytää niin ei viitsi lähteä kokeilemaan onneaan sokeasti muualla... Jostakin syystä muuten tofu ei ole oikein löytänyt tietään vielä susheihin muuten kuin inarin muodossa, ja sekin harvoin.

Sushi Sushi

Seifertova 28 (Žižkov)

Nimestään huolimatta täältä saa myös monia muita aasialaisia ruokia, mutta niihin päin en sushinhimoissani ole katsonutkaan. Löytyy esim. vege roll (sieniä, avocadoa), makeja, nigireitä. Ei siis mitään kovin erikoista, mutta kuitenkin hyvää ja melko halpaa. Myydään myös lihaa. Vain käteinen

Thanh Tam

Na Slupi 55 (Podskalí/Vyšehrad)

Aika samantyylinen kuin Sushi Sushi. Suosittelen myös tofu satay -maapähkinäkastiketta. Täältä kannattaa ottaa ruuat mukaan ja syödä esim. kasvitieteellisessä puutarhassa, bastionilla, Vyšehradissa tai joen rannalla. Myydään myös lihaa. Vain käteinen

Intialaista

Bombay Express

Useita sijainteja

Tästä ketjusta saa meidän intialaiskollegojen mukaan parasta intialaista ruokaa Prahassa. Oma vakkari on chana masala, joka maksaa vain 80Kč (3.10€). Vegaaniseksi annoksen saa, jos sen ottaa ilman raitaa. Myydään myös lihaa.

Dhaba Beas

Useita sijainteja

Jälleen painon mukaan maksettava buffetti. Kaikki on lakto-ovoa, ja vegaaniset ruuat on merkitty erikseen. Lähinnä intialaista, mutta vähän myös muualta vaikutteita saanutta ruokaa.

Eurooppalaista


Moment

Slezská 62 (Vinohrady/Jiřího z Poděbrad)

Moment on tunnelmallinen paikka käydä kahvilla tai syömässä. Omat suosikit ovat seitankebab ja risotto. Lemonadia en suosittele, jos on yhtä sokerihiiri kuin minä. Täältä on kehuttu myös svíčkováta, mutta se löytyy vaihtuvasta lounaslistasta. Aamupala 10-11.30, jota en ole kyllä vielä kokeillut! Vain käteinen

Forrest Bistro

Londýnská 35 (Vinohrady/Náměstí Míru)

Forrest on vähän hienompia ja kalliimpia ravintoloita (siis omasta mielestäni, monille muille varmaan ihan tavallinen). Siellä suosittelen risottoa. Saa myös joitakin aasialaistyylisiä ruokia, mutta niitä en ole maistanut. Aamupalaksi on esim. kikhernemunakasta ja tofukokkelia, mutta ei olla vielä aamulla keretty tänne.


Jelica

Na Zlíchově 35 (Zlíchov)

Jelica on vähän syrjässä, mutta silti yksi mun suosikkiravintoloista. Muistuttaa jotakin serbialaista mummolaa. Palvelu on myös hyvin serbialaista, esim. huudetaan ympäriinsä ja kaljoja paiskitaan pöydille :D Vegaanivaihtoehdoissa on esim. grillattua vuustoa, pljeskavica ("jauheliha"pihvi), ćevapčići (kebabtikkuja) ja prebranac-papupata. Rakija on kotitekoista. Paikalla on meidän kroatialaispomon hyväksyntä, joten ihan hyvään Balkanin makuun täällä pääsee. 

Grillattu vuusto

Jälkkäreitä, jäätelöä, kahvittelua, muuta makeaa


Lähes jokaisessa tämän listan kokonaan vegaaniserssa ravintolassa tällä listalla on ainakin muutama jälkkärivaihtoehto, mutta niitä en ole ihan kauheasti maistellut. Suosikkini on kinuskilasi Eaterniassa ja Vincent tykkää Střechan kakuista. Momentin kakkuja on myös kehuttu.

Eaternian kinuskilasi

Mamacoffee

Useita sijainteja

En ole kovin ahkera kahvittelija, mutta Vincent tykkää tästä ketjusta.

Blue Vegan Pig Shop

Voroněžská 19 (Vinohrady)

Chutnejin vieressä. Myy pelkästään donitseja, ei edes kahvia. Kiinni ma-ti. Paljon suklaisia makuja, mutta oma suosikkini on marja-vanilja. Näissä donitseissa on täytteet, joten Vincent tykkää näistä eniten.

Střechan kakkuja

Donut Shop

Jiřího z Poděbrad 11 (Žižkov/Vinohrady)

Noin puolet mauista on vegaanisia, ja omat suosikkini ovat red chai ja caramel glaze & cookies (molemmat aika makeita :p). Mielestäni nämä donitsit ovat parempia kuin Blue Pigissä, mutta molemamt ovat hyviä.


Crème de la Crème

Husova 12 (Vanha kaupunki/Staré Město) & joskus myös Národní 23 (Národní divadlo/Národní třída) & Průběžná 58 (Strašnice)

Sorbetit ja vohvelit on vegaanisia vaikkei niitä merkitäkään, ja sen lisäksi on useampia ei-hedelmäisiä makuja. Jäätelö on todella tahmeaa ja tuhtia.

Puro Gelato

Useita sijainteja

Useita vegaanisia makuja. Puron jäätelöt on hedelmäisiä ja raikkaita.


Kauppojen tarjonnat


Albertista saa viittä erilaista valmiskeittoa ja sen lisäksi muitakin eineksiä

DM on muistakin maista tunnettu ketju, josta edullisen vegaanikosmetiikan lisäksi saa kaikenlaista pientä ruokaa, kuten patukoita ja keksejä. Halvin kasvimaito on löytynyt Arbesovo náměstín/Andělin DM:stä, jossa soijamaito on alle 30Kč (1.15€). Muualla mitä siis oon nähnyt hinnat ovat 60-80Kč (2.30-3.10€) luokkaa.

Andělin jättimäinen ja Národní třídan isohko Tesco on omasta mielestäni paras vaihtoehto jogurteille ja juustoille. Andělissa kaikki on samalla hyllyllä (kylmät ja huonnenlämpöiset toki erikseen) ja Národní třídassa on pari eri hyllyä.

Tofua, hummusta ja vegaanista margariinia löytyy aika monista kaupoista, mutta jos haluaa pelata varman päälle, kannattaa mennä noihin Tescoihin.

Prahasta löytyy myös aika monta vegaanista pikkukauppaa, mutta en ole niitä oikeastaan tarvinnut ja hinnatkin on korkeammalla, joten niistä omassa käytössä on vain World Vegan, jos haluan jotain vähän erikoisempaa. 

Ashoka on intialainen merkki, joka tekee erilaisia valmiskastikkeita. Eineksiksi ne ovat tosi hyviä ja niitä löytyy ainakin tuolta World Veganista, mutta halvemmalla myös Náměstí Republikyn Manni Mini Marketista 

2 kommenttia:

  1. Onpa mainio lista vinkkejä, kiitos! Huomasin, että tuon Waipawan nettisivut ei toimi, mutta Facebookin perusteella paikka olisi kuitenkin olemassa ja toiminnassa. Kannattaa ehkä vaihtaa vaikka paikan Facebook-sivun osoite tuohon, jottei kukaan turhaan luule raflan lopettaneen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia kommentista! :) Muokkailen asian kuntoon

      Poista