torstai 29. elokuuta 2019

Muutinpa sitten Hollantiin

Otsikko on jatkoa edellisille Muutinpa sitten Prahaan ja Muutinpa sitten Ruotsiin, vaikka tällä kertaa muutto olikin aika suunniteltu.

Ugandan jälkeen olin pari päivää Lundissa, pari viikkoa Suomessa ja taas pari päivää Ruotsissa. Tulin koko matkan Suomesta lentämättä: laivalla Tukholmaan, junalla Örebrohon ja Lundiin ja lopulta bussilla Hampurin kautta Groningeniin Pohjois-Hollantiin. 

Täällä oon nyt sitten seuraavat kolme vuotta vaihtoa lukuun ottamatta. Viimeisen viiden vuoden aikana on tullut asuttua viidessä maassa ja noin kymmenessä eri kämpässä, joten ihan kiva vähän asettua hetkeksi.

Tutkinnon nimi on LLB International and European Law, ja se onkin syy Hollantiin muuttamiselle. Homma on nimittäin niin, että kanditasolla ei monessa paikassa pääse vielä opiskelemaan kansainvälistä oikeustiedettä. Mun kriteereillä (hinta, koulutuksen laatu, englannin kieli) ei löytynyt muuta kuin Groningen ja sitten etelästä Tilburgin Global Law. Näistä kahdesta sitten valitsin Groningenin.

Heti saapumispäivänä eli eilen oli jo ensimmäinen tietopläjäys opintoihin liittyen, ja huomenna homma jatkuu pienemmässä porukassa. Tänä vuonna meitä on enemmän kuin koskaan, pikaisen laskun mukaan 240 (saattaa olla väärässä, mutta noilla suunnilla ollaan).

Paljoa en oo ehtinyt nähdä, mutta tuntuu aika samalta kuin Skåne. Ihan yhtä lättänä, Groningen näyttää olevan vähän kuin sekoitus Malmötä ja Lundia, ja paikallinen lippu liehuu valtion lippua useammin. Kulttuurieroja on tähän mennessä huomattu seuraavat:

- Lidlistä löytyi jääkaappiranskalaisia
- Edes skootterilla ajavat eivät käytä kypäriä
- Visa ja Mastercard ei toimi läheskään kaikkialla
- Ei niinkään nyt ero, mutta kauppojen tervehdys kuulostaa ihan englannin "hellolta". Mietin, että olinkohan mennyt johonkin ihan kakkakauppaan, jonka paikalliset osaavat välttää, kun myyjä automaattisesti alkoi puhumaan englantia. Hinta tuli kuitenkin hollanniksi. Tämä on kyllä vähän huono homma, kun ei pelkällä tervehdyksellä voi ilmiantaa kielitaidottomuuttaan
- Kanaaleita löytyy, ei nyt ihan Amsterdamin verran, mutta kuitenkin

Tässä näitä ranskalaisia


Ens viikolla alkaa sitten varsinaiset luennot, hollannin tunnit ja muute sellaiset. Kirjoitettua hollantia ymmärrän jo yllättävän paljon, mutta se on tosi vaivanloista. Esimerkkinä vaika zekerheid on kyllä pääteltävissä ruotsin sanasta säkerhet, mutta ei se ihan heti samalla sekunnilla tule mieleen. Ja on sitten kyllä hidasta, kun joka sanan kohdalla miettii, että olisikohan sillä joku vastine englannissa tai ruotsissa. Ensimmäinen ihan hollantilainen oppimani sana oli fiets, polkupyörä, mutta sellaista en taida hetkeen uskaltaa hankkia :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti