lauantai 14. syyskuuta 2019

Alun mietteitä Hollannista ja yliopistosta

Nyt oon asunut Groningenissa kaksi viikkoa ja kolme päivää. Huone alkaa näyttää kodilta ja osaan suunnilleen kulkea paikasta toiseen. Hollanti tarttuu mukaan kuin itsestään, varsinkin kun käyn neljä tuntia viikossa yliopiston maksamilla kielikursseilla. Nyt mulla on myös hollantilainen pankkikortti! Täällä siis ei aina pääse maksamaan kansainvälisillä korteilla.

Pyöräillä en ole uskaltanut vaan olen kävellyt tai mennyt bussilla joka paikkaan, mutta tänään oli kyllä yksi Siperia opettaa -kokemus. Muutamasta eri syystä päätin hankkia oman jääkaapin huoneeseen, mutta sen roudaaminen viiden kilometrin päästä kämpille toiseen kerrokseen ei ole kovin mukavaa. Luokkalaiset suositteli vuokraamaan bakfietsin eli pyörän, jossa on tavaroidenkuljetuslaatikko edessä. Skånessakin ne oli aika yleisiä, ja niissä istui usein lapsia. No tämä mun vuokraama yksilö oli aivan jättimäinen, siihen olisi varmasti mahtunut pieni kokonainenkin jääkaappi, vaikka omani onkin vain puolikas. Sen lisäksi jarrutus tapahtui keskellä olevasta vivusta, ja polkimet pyörivät aina samaa tahtia pyörän kanssa niin eteen kuin taakse. Sillä rohjakkeella sitten vaan ensin pari kilsaa jääkaapin luo, viisi kilsaa kotiin kaapin kanssa ja lopulta palautus parin kilsan päähän kotoa.  Nyt uskallan ihan vakavasti miettiä sitä oman pyörän hankkimista.

Amsterdamista

Mun mielikuva yliopistosta oli lähinnä ruotsalainen versio Vincentin ja kavereiden takia, mutta täällä on aika eri meininki. Ei mulla ainakaan varmaan ala-asteen jälkeen ole opettaja pakottanut ihmisiä vastaamaan ääneen joka tehtävään. Mulla on tässä jaksossa kolme kurssia (Law and Legal Skills: the Dutch example, Legal and Academic English ja IT for Lawyers), ja jokaisessa on 100% läsnäolopakko. Kipeenä saa seittemän viikon aikana olla yhen tunnin per kurssi. Tämä kyllä ilmeisesti varmaan muuttuu kun edetään opinnoissa. Yllätyin myös siitä, että lukujärjestys on sama koko jakson, kun Pohjolassa se taitaa jopa yo-pohjaisessa amiksessa vaihtua joka viikko.

Itse kurssien sisältö on ollut kyllä ihan mielenkiintoista. Oon myös liittynyt neljään opiskelijajärjestöön, joka Lundissa ainakin jäivät vähän osakuntien (nationer) varjoon. Kolme nistä liittyy oikisopiskelijoiden juttuihin, mutta VSA:ssa (Vegan Student Association) oon tähän mennessä käynyt jo kahdesti ja liityin niiden legal committeehen. VSA perustettiin vuosi sitten, ja se on saanut todella paljon mediahuomiota Hollannissa, sekä lehdissä että telkkarissa. Meidän järjestö oli ensimmäinen koko maassa, mutta Amsterdamiin ja Nijmegeniin on jo perustettu omat. Pari muutakin kaupunkia on kuulemma liittymässä tähän.

Tällaisia tuloksia oli varmaan toistakymmentä Googlessa. "Hollannin ensimmäinen Vegaanien Opiskelijajärjestö perustettu Groningenissa" on jokaisen pääsanoma
Muutto on ollut vähän raskasta: oon ollut flunssasena noin viikon ja alaselkä on esitellyt, mitä on tiedossa sitten seniori-iässä. Pitää varmaan alkaa joogaamaan. Täällä kyllä voi liittyä johonkin urheiluhommaan, missä kuudellakympillä vuodessa saa osallistua todella moniin erilaisiin urheilulajeihin. Missasin ensimmäisen jakson ilmoittautumisen, mutta marraskuussa voisin viimein käydä kokeilemassa sitä balettia mistä oon ala-asteelta asti ollut kiinnostunut :D Itsepuolustuslajejakin oli aika paljon, jee.

Vincent kävi täällä viime viikonloppuna ja lauantai vietettiin Amsterdamissa. Oltiin kyllä molemmat aika huonossa kunnossa, joten jaksettiin lähinnä vaan käydä syömässä, lol. Hollantilaisten mielestä Groningen on ihan maailman laidalla, kun tänne on yli kaksi tuntia Amsterdamista.

Erittäin sekava sepustus, ja aion kyllä varmaan monista näistä asioista kirjoitella lisää joskus.

2 kommenttia:

  1. Toivottavasti kohta olo paranee ja opiskelijaelämä urkenee - kannattaa kokea ainakin cantus! Eikös olut ole enimmäkseen vegaanista?

    VastaaPoista
  2. Kiitos vinkistä, en ollut vielä tuosta kuullutkaan vaikka aika aktiivinen oonkin ollut!

    VastaaPoista