maanantai 6. syyskuuta 2021

Unkariin opiskelemaan ihmisoikeuksia

Meidän tutkintoon kuuluu pakollisena osana yhden lukukauden mittainen vaihto-opiskelu, johon olisin toki muutenkin osallistunut. Tarkoitus oli mennä Indonesiaan, mutta koronan takia piti jäädä Eurooppaan. Päätin sitten, että ainakin voin parantaa jotain puhumaani kieltä. Skandinaviassa on jo vietetty tarpeeksi aikaa ja ranskankielisiin maihin pitäisi hankkia DALF C1-todistus, jota en jaksanut alkaa säätää koronan keskellä. Näiden jälkeen ainoa jo B-tasoilla puhumani kieli on unkari. Budapestissä on jo vietetty yksi vuosi, joten päätin ottaa suunnan kohti lounaisunkarilaista Pécsiä. Melkeimpä kaikki muut "joutuivat" tänne, kun eivät päässeet omiin suosikkeihinsa ja joutuivat valitsemaan jämälistalta kohteen.

Pécsin katedraalissa on neljä tornia, joista yhteen pääsee kiipeämään

En halunnut menettää niitä vähäisiä sellotaitojani, jotka tässä puolentoista vuoden aikana olen haalinut. Tämä siis tarkoitti sitä, että sello tulee mukaan. Jostain syystä lentoyhtiöt ovat muuttaneet sääntöjään ja oman paikan ostaminen sellolle ei onnistunut. Ruumaankaan en viitsinyt laittaa paria tonnia rikottavaksi, joten päätin taittaa matkan Groningenista Pécsiin maitse. Matkalla pysähdyin Hannoverin lähellä Gifhornissa saksalaisen kaverin luona ja yhdessä matkattiin Wieniin, jossa kaveri viettää oman Erasmus-vaihtonsa. Budapestissä vietin pari yötä entisen hostperheen luona, ja viimein lauantaina pääsin perille Pécsiin.

Gifhorn


Viimeinkin olen päässyt viettämään kunnollista kesää näin syyskuussa, sillä Hollannissa oli yksi kylmimmistä kesistä vuosikymmeniin. Täällä taas luvataan 25-30 astetta niin pitkälle kuin säätiedotus näkee. Lämpimän sään lisäksi olin hieman yllättynyt siitä, kuinka eteläiseltä Unkari muutenkin tuntuu. Poskipusut toki olivat vielä muistoissa, mutta muu oli sitten joko unohtunut tai korostuu nyt Hollantiin verratessa. Esimerkiksi matkalaukkujen kanssa apua sai enemmän kuin tarvitsi, kun taas Hollannissa mitään apua ei saa ellei sitä pyydä. Samaten kommunikointi ja ajaminen on hieman reippaampaa kuin mihin pohjoisessa on tottunut.

Yliopistolla oli iloiseksi yllätykseksi hyvin monta kiinnostavaa kurssia - jopa niin monta, että pakollisen 30 opintopisteen sijaan meinaan suorittaa 38 opintopistettä. Ja siihen päälle 9 pistettä unkaria ja 10 pistettä Åbo Akademin avoimessa yliopistossa. Hups. Opiskelu täällä tosin on kuulemani mukaan hyvin paljon helpompaa kuin Hollannissa, ja se on helppo uskoa: juuri sain yhden 6 pisteen kurssin vaatimukset, joka on vain 8-10 sivun mittainen esittely Suomen lakijärjestelmästä.

Tällaiset olisi tarkoitus ottaa

Kuten tuosta näkyy, aika monta kurssia liittyy omaan kiinnostukseeni eli ihmisoikeuksiin. Koulu ei ole vielä alkanut, mutta kiinnostaa kyllä nähdä, että miten tämä homma toimii maassa, jossa vähemmistöjen oikeuksia poljetaan kovaa vauhtia. Ehkä yliopistolla ollaan hallituksen toimia vastaa, enkä niihin keksitään jotain selityksiä (mitä?) tai teoria esitetään ihan oikein ja todellisuus jätetään huomioimatta. Kielen lisäksi Unkarin erikoinen poliittinen tilanne oli yksi syy miksi halusin tänne vaihtoon - kuinka paljon ihmisoikeuksista voi oppia, jos aina vain opiskelee maissa, joissa niiden kanssa ei ole sen suurempia ongelmia?

1 kommentti: